Nobelpristagaren Arvid Carlsson död

Nobelpristagaren Arvid Carlsson har avlidit vid 95 års ålder, uppger Sahlgrenska akademin för TT.

Carlsson fick Nobelpriset i fysiologi eller medicin år 2000 för sin forskning kring hjärnans signalsubstanser

Agneta Holmäng, dekan vid Sahlgrenska akademin, beskriver Carlsson som generös med sina kunskaper och ständigt villig att diskutera forskning.

– Han var en väldigt god vän och en fantastisk medarbetare, och så klart en enastående forskare. Han var upphovsman till flera stora upptäckter som lett till dramatiska förändringar för livskvaliteten hos miljontals patienter med psykiatriska och neurologiska sjukdomar, säger Holmäng till TT.

Carlsson och hans forskargrupp bidrog till kunskapen om den roll ämnen som dopamin och serotonin spelar i hjärnans funktion. Deras forskning har använts i framtagningen av läkemedel mot bland annat Parkinsons sjukdom, schizofreni och depression.

Fem saker att komma ihåg när du ansöker om konsumtionskredit:

Ett lånebeslut från en ansvarsfull långivare är en försäkran om att du vågar ta lånet och att det inte kommer att leda till problem. Det viktigaste för konsumenten är att den egna ekonomin klarar av att betala tillbaka lånet. En ansvarsfull långivare tar hänsyn till detta. Fastän räntesatserna verkar svåra att förstå, lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid långivarens ansvarsfullhet. 20.7.2018 - 00.00