Nobelmiddagens meny, varsågoda: jordärtskocka, lammsadel och klänningsprakt

Kvällens tema är en hyllning till det arktiska islandskapet, som ska genomsyra allt från musik och mat till blomsterprakt. Bild: EPA/Fredrik Sandberg

Nobelbanketten innehöll bland annat en vegetarisk förrätt och blåbärsvariationer till efterrätt. Här kan du också se ett bildspel från festligheterna.

Nobelbankettens meny bjuder på en rad läckerheter, tungan rätt i mun nu: Till förrätt pressad och torkad jordärtskocka, serverad med kålrabbiblommor och smaksatta med ingefära samt mildrostad kålbuljong. Huvudrätten är frasig lammsadel, potatisterrin med Svedjancrème, gulbeta, saltbakad rotselleri, äppelsallad och rosmarinkryddad lammsky. Och till dessert är det frostig blåbärsbavaroise, blåbärsglass med citrontimjan, limegelé, limecurd och limemaränger.

Ungefär 1 300 inbjudna gäster avnjuter Nobelmiddagen i Blå hallen i Stadshuset i Stockholm, för kvällen prydd med italienska blommor: vita nejlikor, krysantemum, orkidéer och blekgrön eukalyptus.

För underhållningen står Cullbergbaletten och sångerskan Ane Brun.

Från kungafamiljen deltar i år kungaparet och kronprinsessparet, prins Carl Philip och prinsessan Sofia samt prinsessan Madeleines make Chris O'Neill. Madeleine avstår från själva banketten på grund av ryggsmärtor i samband med graviditet.

Kvällen avslutas i Gyllene salen i Stadshuset, där det bjuds upp till dans.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning