NMR och dess motståndare vill demonstrera på samma plats i Åbo

Den 18 augusti i fjol knivhöggs två personer till döds i Åbo. Bild: Robert Seger/Moment

Polisen har fått in två anmälningar om demonstrationer på årsdagen för terrorattacken i Åbo. Både den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen (NMR) och arrangörerna till demonstrationen Åbo utan nazister har försökt reservera Trätorget, men polisen tycker inte det är en bra idé att ha båda demonstrationerna på samma plats.

På lördag har det gått exakt ett år sedan terrordådet i Åbo, då en marockansk man knivhögg två människor till döds och skadade åtta andra. Åbo stad meddelade i juli att staden inte ordnar någon minnestillställning på knivattackens årsdag men dagen kommer trots det att vara full av händelser, bland dem åtminstone två demonstrationer.

– Vi har hittills fått elva anmälningar om olika tillställningar, och två av dem är demonstrationer. Den ena demonstrationen ordnas av Nordiska motståndsrörelsen och i sin anmälan till polisen har de skrivit att de demonstrerar med anledning av den kommande rättegången i Åbo hovrätt, där ett förbud mot organisationen behandlas. Den andra demonstrationen heter Åbo utan nazister och det enda arrangörerna skrivit som motivering i sin anmälan är just det, Åbo utan nazister, säger biträdande polischef Teijo Ristola vid polisinrättningen i Sydvästra Finland.

Förutom demonstrationerna ordnas bland annat löptävlingen Paavo Nurmi Marathon, fotbollsligans match FC Inter–KuPS och en ölfestival i Åbo på lördag. Särskilt Paavo Nurmi Marathon förutsätter en del trafikarrangemang som också kan påverka demonstrationernas tidtabeller och rutter.

Samma tid, samma plats

Demonstrationen Åbo utan nazister är en reaktion på den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration. På Facebook meddelar arrangörerna av Åbo utan nazister att man planerar att marschera från Trätorget i Åbo till den närliggande Puolalaparken. Ristola påpekar ändå att polisen och båda demonstrationernas arrangörer fortfarande förhandlar om lämpliga platser för demonstrationerna.

– Vi tycker inte riktigt det är vettigt att båda demonstrationerna är på samma plats samtidigt. Båda demonstrationernas arrangörer har planerat att vara på Trätorget på lördag förmiddag eller vid tolvsnåret, säger han.

Har både Nordiska motståndsrörelsen och arrangörerna av Åbo utan nazister alltså önskat att de får ordna sin demonstration på Trätorget och vid samma tidpunkt?

– Ett sådant önskemål har de haft, ja, men vi måste fundera på vad som är den vettigaste lösningen.

"Vi har inga åsikter om deras åsikter"

Birkalands tingsrätt beslöt i november att lägga ner NMR, bland annat på grund av rörelsens rasistiska, xenofobiska och antisemitiska målsättningar. I och med att ärendet ännu ska behandlas i hovrätten har organisationen ändå fått tillstånd att fortsätta sin verksamhet tills vidare. Det var Polisstyrelsen som redan år 2016 väckte talan mot NMR och ville förbjuda organisationen.

Teijo Ristola tror inte att rättegången mot NMR skapat nya spänningar mellan rörelsen och polisen.

– Vi har inga åsikter om deras åsikter och försöker hålla oss neutrala men vi får se hur det går. Det är ju så att polisen tyvärr måste ge en del order till exempel om vilken bro demonstranterna måste använda och när de kan gå över Aura å. Då kan det hända att vissa demonstranter vill motsätta sig polisens order och då är polisen tvungen att styra dem på rätt rutt. I viss mån hör det till Nordiska motståndsrörelsens natur att de förhåller sig misstänksamt till polisen, säger Ristola.

Stor polisstyrka i Sydvästra Finland

Ristola medger att det finns en liten risk för provokationer eller sammandrabbningar mellan lördagens demonstrationer. Polisen försöker se till att allt går lugnt till, och Åbo utan nazister betecknar sig dessutom som en fredlig demonstration som dömer allt våldsamt beteende.

– Demonstrationernas syfte är antagligen att visa en åsikt åt den andra parten, och till exempel Åbo utan nazister är ju en direkt följd av Nordiska motståndsrörelsens demonstration. Det är möjligt att demonstranterna vill vara på samma plats i något skede och visa upp sig för den andra parten men vi får se vad som händer, säger Ristola.

Han vill inte ge sig in på uppskattningar om demonstrationernas deltagarantal, trots att polisen bollar med olika scenarier i sina förberedelser.

– Arrangörerna kan ge en uppskattning åt oss och sedan skriva någonting helt annat på sina nätsidor. Vanligtvis när det har varit frågan om sådana här demonstrationer har de haft några hundra deltagare, säger Ristola.

Polisinrättningen i Sydvästra Finland är en av landets största, och Ristola är övertygad om att polisen klarar av den hektiska lördagen. Enligt honom kommer polisen i Sydvästra Finland dessutom antagligen att be om handräckning av närliggande polisinrättningar.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning