NMR bjuder in nationalister till demonstration i Åbo på terrordådets årsdag

Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen buade ut Annie Lööf (C) under talet på Centerpartiets dag i Almedalen. Nu bjuder de in nationalister till en demonstration i Åbo på terrordådets årsdag den 18 augusti. Bild: Lehtikuva/TT/Henrik Montgomery

Den 18 augusti – ett år efter knivattacken i Åbo – kommer Nordiska motståndsrörelsen NMR att ordna en demonstration mot mångkultur. I slutet av augusti hålls rättegången mot organisationens finska gren i Åbo hovrätt.

Enligt Nordiska motståndsrörelsen är syftet med demonstrationen att "protestera mot nedmonteringen av yttrandefriheten i Finland". NMR bjuder in alla nationalister till demonstrationen i augusti och skriver att det ryktas om fler nationalistiska evenemang i Åbo under terrordådets årsdag.

I november i fjol beslöt Birkalands tingsrätt att NMR ska läggas ned. Domen överklagades, och i februari förkastade Åbo hovrätt Polisstyrelsens yrkan om ett tillfälligt verksamhetsförbud. Hovrätten motiverade beslutet med att en oregistrerad förening såsom NMR inte kan beläggas med tillfälligt verksamhetsförbud eftersom det inte har någon effekt.

Ärendet som gäller NMR och föreningen Pohjoinen perinne kommer upp i Åbo hovrätt den 28–30 augusti.

Den svenska stiftelsen Expo beskriver NMR som en våldsam nazistisk grupp som vill störta demokratin och hyllar Hitler. Under svenska Almedalsveckan förra veckan anmäldes en rad brott med NMR-koppling.

Det var i samband med NMR:s demonstration i september 2016 som en man sparkades i bröstet vid Stationsplatsen i Helsingfors och senare avled.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning