Nittiotalet bjöd på både vardag och fest

Pizzan hade kommit för att stanna i Finland, men på 90–talet började allt fler amatörkockar blicka mot andra kontinenter. Eller så tog man bara en titt in i mikron. För när lågkonjunkturen slog till var det knappt om både tid och pengar.

Det sista årtiondet av 1900-talet började minst sagt dåligt. I Finland steg arbetslösheten med stormsteg och brödköerna längs Helsingfors gator blev internationella nyheter. Det gick så långt att krisen förändrade människors sätt att umgås. Man valde hemmakvällar framför en sväng till restaurangen eller kvarterets bar, varpå det kulturella livet tog sig en törn och många krögare tvingades stänga sina dörrar för gott.

Hemma dukade man fram rätter vars ingredienser hade ett lågt kilopris. Det vardagliga fick leda när månadslönen blev mindre eller totalt saknades. Inte konstigt att korv- och köttfärsrätter dök upp på middagsbordet – om och om igen. Och vilken tur att mikron fanns när resterna nästa dag räddade en från det tidskrävande köksbestyret.

Globala smaker

Men som historien har visat förut behöver en kris inte betyda ett totalt stopp i nyskapande matlagning. Tvärtom. På 70- och 80-talet hade finländarna alltmer börjat experimentera med smaker från andra länder. Men på 90-talet fördes Finland mera konkret ihop med andra kulturer, när invandringen på riktigt tog fart och vi blev en del av en ny gemenskap – Europeiska unionen. Affärsmarknaden blev också alltmer global när The World Wide Web skapades av Tim Berners-Lee år 1990.

Flödet av utländska ingredienser och influenser blev då smidigare. På fredagskvällarna förvandlades köttfärslimpan till tortillabröd fyllda med köttfärs, som var stekta med färdiga kryddblandningar. Det började dofta tex-mex i våra kök. Eller varför inte steka upp honungsmarinerade kycklingstrimlor och servera med currysås och en hög med ris.

Visst kan man kavla pastadegen för hand, men resultatet blir bättre med en pastamaskin. Bild: Ebba Håkans

Vid sidan av riset fick potatisen ytterligare en konkurrent – pastan. Speciellt makaronilådan var en av 90-talets favoriter. I den kunde man blanda nästan vad som helst, och den kunde enkelt värmas i mikron dagen efter. Hade man lite tid gick man till butiken och köpte en färdiglagad låda, vilken var specialgjord för att värmas med hjälp av den elektromagnetiska strålningen.

Barnsligt gott

Nittiotalet kan ses som starten för fredagsmyset. Man började fira helgen med bättre mat, och lördagsgodis blev en ritual. Många som var barn på nittiotalet kan antagligen minnas lördagspåsen (lauantaipussi) – den perfekta blandningen av sötsaker som skulle sköljas ner med mumin- eller smurfläsk. Hade man tur blev man inbjuden till ett födelsedagskalas på McDonald's eller Hesburger.

Men man behövde inte vara barn för att äta lekande gott på 90-talet. Kockprogrammen ökade i antal och i stället för att undervisa började de visa den roliga sidan av matlagning. Så pass kul blev det att kockar började ses som stjärnor och hemmakocken blev allt mera kunnig. När tiderna blev bättre i mitten av årtiondet skulle det firas likt våra grannar i väst. Efter hemmafesten var man mätta av hamburgare och tacopaj och väl framme i baren flödade hotshots.

Gemenskap och framtidstro

Det var ett årtionde av synliga samhällsklyftor. En del stod i brödkön, medan andra fick smaka på en högre levnadsstandard till följd av den digitala revolutionen. Men också gemenskap genomsyrade vardagen. Land efter land anslöt sig till EU, och till och med stormaktspolitiken såg ut att äntligen kunna bryta bröd när Michail Gorbatjov och George Bush den äldre träffades i Helsingfors. Samma år öppnar McDonald's sin första restaurang i Moskva, vilket då var en väldigt symbolisk gest för sämja mellan väst och öst.

Murar och ridåer skulle inte finnas när världen närmade sig ett nytt århundrade. I stället började man oroa sig för den så kallade millenniumbuggen på samma gång som man trädde Hot Rod-ringar på fingrarna.

Varm taco-avokado 4 portioner

Ett perfekt tillskott till tacofredagen är ugnsgratinerade avokadon. Enkelt att göra men otroligt goda och snygga.

2 avokado ½ paket fetaost 4 äggulor spiskummin, chiliflingor, torkad vitlök, rökt paprikapulver och flingsalt

Dela avokadofrukterna, och skär på andra sidan bort en bit av skalet så att de inte rullar runt på plåten. Lägg äggulorna där kärnan varit, smula över fetaosten och krydda. Gratinera dem på 200 grader i 5–10 minuter, beroende på hur rinnig gula du önskar.

Getostfyllda tomater och bönröra 2 portioner

På 90-talet var det väldigt hippt att fylla grönsaker och gratinera dem i ugnen. Oftast var det paprikor man fyllde med köttfärs och toppade med färdigt riven ost.

1 burk blandade bönor 1/3 habanero 2 vitlöksklyftor ½ rödlök 2 msk tomatpuré 1 msk chipotlepaste 50 g smör spiskummin, salt

Finhacka habanero och vitlöksklyftor och skiva rödlöken. Fräs tillsammans med lite olivolja, tomatpuré och chipotlepaste. Tillsätt en skvätt vatten och låt sjuda några minuter. Mixa tillsammans med smöret och smaksätt med spiskummin och salt. Lägg i bönorna och låt puttra några minuter tills också de är varma.

2 tomater 100 g getost 1 aubergine 2 msk vitlökspuré salt, svartpeppar

Skär bort toppen på tomaten, gröp ur innehållet och lägg det i bönröran. Peppra insidan och fyll dem med getost. Skär tunna skivor av auberginen, tillräckligt många att täcka tomaterna. Pensla dem med vitlökspuré (mixa ihop vitlök, rapsolja och lite salt till en oljig puré). Fäst tomaterna med tandpetare till paket och krydda med salt och peppar. Stek i panna eller ugn tills gyllene. För en mera knaprig yta; täck dem med tomatpuré och vänd i asiatiskt ströbröd, panko, före stekning.

Servera med sallad och bönröran.

Fyllda tomater toppade med aubergine serveras tillsammans med bönröra. Bild: Ebba Håkans

Enkla tortillabröd 2 stycken

Samma ingredienser som i grynostplättar, men lite större. Ibland har man helt enkelt inte tid att stå och steka hemlagade tortillabröd, och då är de här perfekt att bara mixa ihop och lägga in i ugnen. Dessutom tål de det eviga tortilla-problemet – trots proppfulla så spricker de inte.

100 g grynost 1 ägg ½ msk fiberhusk salt

Mixa till en slät smet och bred ut till två tunna kakor i storlek av tortillabröd på bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i ca 10 minuter tills gyllene. Låt vila en stund i eftervärmen så att de lättare kan dras från pappret. Fyll med vad du vill, och hur mycket du vill.

Egna tortillabröd bakar man lätt av grynost. Bild: Ebba Håkans

Den bästa pastadegen

All ära till den färdiglagade pastan, som sparar så mycket tid, men ibland kan det vara kul att göra sin egen. Enklast är det ifall man har en pastamaskin men det går även att göra för hand med hjälp av en kavel. Och i brist på en kavel kan man använda en flaska.

3 dl fint durumvetemjöl 1 ägg 1 äggula 2 msk vatten 2 msk olivolja 1 tsk salt

Vispa lätt ihop ägg med vatten, olja och salt. Lägg mjölet i en hög på bakbordet och gör ett stort hål i mitten. Häll äggblandningen i hålet och börja sakta men säkert fösa ihop den med mjölet med hjälp av pekfingret. Knåda sedan tålmodigt tills degen är elastisk, mjuk och blank. Låt vila 30 minuter i kylskåpet. Knåda degen en sista gång och gör sedan den typ av pasta du vill ha.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00