Skoreglerna ger Niskanen huvudbry – "vill inte ta några risker"

Bild: Heikki Saukkomaa

Iivo Niskanen är sugen på att pröva sin löpform – men de nya skoreglerna ställer till det.

Iivo Niskanen har förut visat att han är en utmärkt löpare – och i början av sommaren sprang han lite mer hårda träningspass än förut. I augusti löpte han 10 km på landsväg på tiden 30.39. Det skulle vara den snabbaste tiden i Finland i sommar, men sträckan var inte officiellt uppmätt, så det duger inte som inhemskt årsbästa.

– Det var lite ex tempore mitt i ett hårt träningsblock. Jag hade inga störra förväntningar på mig själv, men jag fick ganska bra ut av mig själv, fast det inte var så hemskt hård konkurrens, säger Niskanen till HBL.

I maj-juni prövade Niskanen också att springa 3 000 m på bana. Enligt Helsingin Sanomat klockade Niskanen tiderna 8.38 och 8.28.

– Det var bara testlopp i början av träningssäsongen. Inte precis några topprestationer, säger Niskanen.

– Jag skulle gärna ha prövat att tävla i terräng eller i friidrotts-FM, men jag fick också lite problem med benet, så vi valde sedan att köra alla hårda träningspass grenspecifikt i stället för att löpa.

Han sprang sina testlopp i vanliga löpskor. Internationella friidrottsförbundet World Athletics nya skoregler kommer dock att göra det lite mera komplicerat ifall han i framtiden vill pröva sina vingar på bana. Skornas sulor får vara högst 25 mm tjocka på bana. Det betyder antingen extra tunna löpskor eller spikskor.

– Jag sprang mina testlopp i helt vanliga skor. Jag hade inte ens kolfiberskor. Det har varit viktigast för mig att välja skor som inte förorsakar problem med benen. Jag vill inte ta några risker. 25 mm är ganska lite för en skidåkare. Men om man ska tävla måste man utan vidare ha så snabba skor som möjligt, säger Niskanen.

– Jag prövade att springa 400 m med spikskor i slutet av ett träningspass. För en som väger 80 kg kräver det nog lite anpassning. Det krävs en del kompromisser för att nå ett så bra resultat som möjligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning