Niskanens önskemål: Så ruggigt väder som möjligt

Iivo Niskanen har lagt upp hela säsongen med ett datum i åtanke: den 24 februari 2018. Då ska det bli guld på 50 kilometer klassiskt.

Mycket kan hända på fyra år. Då Iivo Niskanen åkte i väg till OS i Sotji axlade han inga tunga medaljbördor, men det blev ändå ett aningen skrällartat guld i lagsprinten tillsammans med Sami Jauhojärvi.

Sedan dess har Niskanen utsetts till årets idrottare två gånger och tagit ett VM-guld på 15 kilometer klassiskt. Nu stundar en ny utmaning. Starterna i skiathlon och sprint är bara smakbitar för guldhoppet, som lagt upp all tävling och all träning för att vara bäst på just 50 kilometer klassiskt.

Niskanen har som vana att vara bäst då det gäller. Det har han också tänkt vara den på 50 kilometer klassiskt.

Men det är trångt om saligheten på världstoppen. Niskanen kommer att utmanas av åkare som den alltid lika suveräne schweizaren Dario Cologna.

–  Cologna är stor förhandsfavorit på till exempel 15 kilometer fritt. Han har utan tvekan varit den tuffaste åkaren i världscupen. Men 50 kilometer klassiskt vinner han inte, säger Niskanen med ett skratt.

Just nu känner Niskanen sig lugn, det gäller inte att stressa för mycket.

– Man måste hålla i gång och fortsätta med vanliga rutiner. I dag joggade jag några timmar på hotellet och gymnastiserade lite. Om man bara går runt och väntar blir det inte till någonting.

Marginalerna är små och väder och valla kan spela en avgörande roll. Vad hoppas Niskanen att prognosen ska visa för den 24 februari?

– Så ruggigt och tufft väder som möjligt, säger Niskanen med ett snett leende.

PROFIL

Iivo Niskanen

Född: 12.1.1992

OS-medaljer: 1: guld i lagsprint

VM-medaljer: 2: ett guld på 15 km klassiskt och ett brons i lagsprint.

Världscupsegrar: 2:15 km klassiskt i Ruka 2014 och 2016.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03