Niskanens mystiska taktik – "Helt död emellanåt"

Iivo Niskanen hade en speciell dag i skiathlon i Oberstdorf. Bild: Jussi Nukari/Lehtikuva

Iivo Niskanens taktik blev dagens snackis i skiathlon i för-VM i Oberstdorf.

Iivo Niskanen hade tänkt spara lite krafter under den klassiska sträckan i herrarnas 30 km skiathlon i världscupen i Oberstdorf – men i stället gick han upp i täten för att gallra lite i fältet. Taktiken hämnade sig ordentligt under sista varvet, då han tröttnade och halkade bakom täten.

Vid skidbytet efter 15 km låg han – högst oväntat – en halv minut bakom Rysslands Alexander Bolsjunov och täten. Men då hände något ännu märkligare. Fristil är Niskanens svagare skidsätt, han såg ut att vara helt slutkörd vid skidbytet, en halv minut bakom – men han skidade upp sig tillbaka i täten. Efter 26 kilometer var han först igen. Mystiskt. Men inte helt oväntat var han chanslös i den stora uppförsbacken under det sista fristilsvarvet. I mål var han åtta, 17,3 sekunder bakom Bolsjunov.

– Det var en strålande dag. Men jag hade under inga omständigheter en vinnande taktik. Man måste pröva ibland. Leva i stunden. Jag vet åtminstone lite bättre hur det lönar sig att skida i VM nästa år, säger Niskanen.

– Jag var helt död i ett skede, men det var kul att jag kunde skida fristil och komma tillbaka och slåss om tätplaceringarna. I ett lopp med intervallstart tror jag att placeringen skulle ha varit lite bättre än åtta.

Niskanen ger det förnyade skidspåret i Oberstdorf godkänt. Det 3,75 km långa skidspåret har 58 meter höjdskillnad. Men han är inte helt nöjd.

– Det är lätt i början och en stor uppförsbacke. Man behöver inte göra mycket om man ligger bakom någon före uppförsbacken. Det såg man ju i den sista uppförsbacken, jag var först där, men killarna som låg bakom mig var helt fräscha och svepte förbi. I VM avgörs skiathlon helt säkert under fristilssträckan.

Bolsjunov utökade sin ledning i den totala världscupen då han tog sin tredje raka seger i världscupen. Hans värsta rival, Norges Johannes Høsflot Klæbo beslöt att avbryta då han blivit avhängd från täten.

– Det var länge sen jag känt mig så dålig som i dag. Det var helt nattsvart, säger Klæbo till NRK och medger att Bolsjunov har övertaget i världscupen.

– Han är stark. Finns inget annat att säga. Det han gör är imponerande.

Ristomatti Hakola var 21:a, 1.42,8 bakom Bolsjunov. Perttu Hyvärinen var 24:a, 1.45,9 bakom, medan Lari Lehtonen var 36:a (+2.59,2) och Lauri Lepistö 50:a (+5.00,5)

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning