Niskanens manager: "Jag hade tårar i ögonen"

Iivo Niskanen får sin guldmedalj på söndag klockan 13. Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Iivo Niskanen trissade upp tempot, kämpade mot trötta muskler – och korsade mållinjen som OS-guldmedaljör. Managern Hannu Koivusalo var imponerad. – Det här är fantastiskt för den finländska idrotten, säger Koivusalo till Yle.

Iivo Niskanens uppvisning på 50 kilometer klassiskt gav upphov till kalla kårar och lämnade ingen oberörd.

Finland var dagar från att göra sitt sämsta vinter-OS någonsin då Niskanen gav en svältfödd idrottsnation den ädlaste av alla medaljer.

Niskanens manager Hannu Koivusalo säger att han hade tårar i ögonen då han insåg att Niskanen skulle knipa segern. Koivusalo kallar uppvisningen en av de mest imponerande han någonsin sett.

– Det känns helt fantastiskt. Framgången i Lahtis gav mycket självförtroende inför OS-året och det här var en till massiv framgång, säger Koivusalo till Yle.

En sak är säker: Då Niskanen sätter upp ett mål är det sannolikt att han når det. Niskanen har gått från framgång till framgång i stortävlingssammanhang. Han tog OS-guld i lagsprint i Sotji 2014, VM-guld och brons i Lahtis 2017 och nu blev det guld igen.

– Det här är fantastiskt för den finländska idrotten och längdåkningen säger Koivusalo.

Tränaren: Han kände sig stark

Niskanens tränare Olli Ohtonen kände lite oro i maggropen då Niskanen ryckte rätt tidigt i loppet.

– Jag funderade om det var för tidigt. Men Iivo kände sig stark och hade krafter kvar, säger Otonen till Yle.

Niskanen hade också krafter kvar i slutet av tävlingen, trots att han åkt i ett ursinnigt tempo en längre tid. Ohtonen berättar om guldögonblicket:

– Jag var nära att tappa det, jag översvämmades av känslor och det var fantastiskt. Värst många finländare har inte tagit OS-guld i längdåkning de senaste åren, säger Ohtonen,

Mika Myllyläs OS-guld och -brons i Nagano 1998 var de senaste individuella OS-herrmedaljerna i längdåkning före Niskanens bravad.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03