Niskanens guldchans – väderomslaget kan vara räddningen

Iivo Niskanen är taggad inför sin huvudsträcka.Bild: Lehtikuva / Timo Jaakonaho

Iivo Niskanen utstrålar självtillit inför paradsträckan, 50 kilometer klassiskt.

Iivo Niskanen har vädrat sin frustration flera gånger under OS, men när lördagens klassiska 50 km närmar sig har tonfallet ändrat. En av orsakerna – vädret.

Föret har blivit långsammare och tyngre, vilket passar Niskanen mer än väl. I herrarnas stafett krutade han till den snabbaste klassiska sträcktiden, då Finland smått sensationellt var fyra.

Det betyder att femmilen kan bli taktiskt helt annorlunda än inledningssträckan i OS, skiathlon. Niskanen gjorde ett tappert försök att splittra fältet i skiathlon, men tvingades ge sig då han inte kunde skapa tillräckligt stora luckor.

– I skiathlon var det verkligen snabbt före. Jag kan räkna på ena handens fingrar hur många minuter jag skidade diagonalt där. Resten var springning eller parstakning.

– I stafetten gick det redan att skida i spåret. Men föret ändrar hela tiden.

Krävs sega muskler

Banprofilen är lite annorlunda på klassiska 50 km än skiathlon. Men det har enligt Niskanen inte en avgörande inverkan.

– Frånsett en lång utförsbacke finns det inte långa sträckor där vi är samlade i ett paket. Det kommer att kräva mer uthållighet i musklerna än ren uthållighet, säger han.

– Typer som Sundby kommer att trivas.

Niskanen har inte skidat ett enda 50 kilometers lopp i vinter – vilket hans konkurrenter inte heller har gjort. Förra vintern var han tvåa i den legendariska femmilen i Holmenkollen, efter Martin Johnsrud Sundby.

– Jag har gjort några träningar med tanke på 50 km. Det känns helt bra at skida 50 km. Jag tror muskelkonditionen är på den nivå att jag orkar skida till slut, oavsett vilken taktiken blir.

Två skidbyten

Skidbytet kan också blanda om i leken. I Holmenkollen valde Niskanen att bara byta skidor en gång. Två skidbyten är tillåtna på 50 km.

– Alla kollar säkert varandra när vi kommer in på stadion. Skidbytet erbjuder en till chans att taktikera, säger Niskanen.

Snön i Pyeongchang är lite annorlunda än skidåkarna är vana vid. Den är ganska smutsig, vilket gör att skidorna samlar smuts. Därför kommer skidbytet förmodligen att vara ännu viktigare än normalt.

– Ingen har tre par skidor i världsklass, men man måste ha två par bra skidor. Det bästa paret till först och i slutet. I slutet om man bara byter en gång, säger han.

– Förhoppningvis är det fortsättningsvis klart före, så alla är väl förberedda och det inte blir något lotteri med skidorna. Så vi inte plötsligt byter till ruggade skidor.

Hoppas på fart

I skiathlon var det bara Niskanen som hade lust att dra och gallra i leden under den klassiska sträckan, men på femmilen lär det finnas fler som har nytta av att det går undan. Typer som Alexander Boltjunov och Niklas Dyrhaug blir svårslagna om de är fräscha inför en spurtuppgörelse.

– Jag hoppas vi har så hög fart som möjligt och inte börjar kolla varandra. Hoppas jag själv har en bra dag, men att det också finns andra som kan dra, säger Niskanen.

– Det är också mentalt skönare att skida om vi är färre i täten. Det är stressigt att skida i klunga. Till exempel en nedförsbacke utan spår när man måste ha koll på stavarna.

Han medger utan vidare att han hellre skulle skida 50 km med intervallstart. Men det är som det är.

Förväntansfull

Förutom de redan nämna favoriterna ser Niskanen Dario Cologna och Alexej Poltaranin som två tunga namn. Cologna har övertygat i OS och Poltaranin har siktet inställt på 50 km.

– Och Daniel Richardsson hade dåliga skidor i stafetten. Han och Sundby är båda 50 km-skidåkare, säger Niskanen.

– Men alla är bekanta. Ingen som kommer helt från ingenstans. Sen får man fundera hur långt ens egna krafter räcker till, vem som är med under sista kilometern och skida därefter.

Niskanen var fåordig efter stafetten – och medger att resultaten i OS inte tillfredsställt honom. Han är ändå inte oroad.

– Jag vet vad orsakerna var. Jag litar på att jag är i bra kondition. Det återstår att se om den bästa formen infinner sig på lördag. Men jag är förväntansfull.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00