Niskanen glad över prispallsplats och för Vasaloppssegraren

Iivo Niskanen. Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

Aleksej Poltoranins starka avslutning gav segern före ryska Alexander Bolsjunov och Iivo Niskanen.

Iivo Niskanen kom trea på 15 km klassiskt. En rutinprestation, tycker OS-guldmedaljören.

– Jag har varit ganska stel hela veckan och blivit masserad varje dag. En tredjeplats är ett bra resultat och ingen självklarhet, säger Niskanen.

Niskanen var med i prispallskampen hela vägen men hade inte mycket att komma med då Poltoranin ökade tempot.

– Det hjälpte inte fast åskådarna hejade. Det var inte kul då skillnaden började vara omkring tio sekunder. Jag räckte inte till i segerstriden.

Niskanen medger att han sannolikt hade stått över världscuphelgen om den inte hade varit på hemmamark. Hela säsongen har byggts upp med tanke på OS. I den ekvationen väger världscupen inte mycket. Från Lahtis fortsätter Niskanen hem och därifrån möjligen vidare till Holmenkollen där femmilen åks nästa lördag.

– Holmenkollen är ett av mina favoritställen att tävla på. Det skulle vara kul att tävla där men samtidigt känns det grymt att man ännu ska orka tävla i nästan en månad. Jag vill ändå vara i skidskick på våren, säger Niskanen vars sista tävling i kalendern är 69-kilometersloppet Ylläs-Levi den 14 april.

Gillar långlopp

Niskanen gillar idén om långlopp. Han skulle gärna se något liknande som Vasaloppet i Finland. Att vinna Vasaloppet finns på Niskanens uppdragslista, men inte ännu på några år. Niskanen blev glad då han såg att norrmannen Andreas Nygaard vann klassikerloppet på förmiddagen.

– Nygaard är en trevlig kille. Jag måste ta och gratulera honom. En alldeles fantastik typ. Han älskar Olos och finsk bastu, säger Niskanen som tillbringat tid med Nygaard på träningsläger.

Niskanens passion för massevenemang och långlopp är orsaken till att han lovat avsluta sin säsong i Ylläs-Levi.

– Där kan gemene man testa sig mot världstoppen. Man kan pressa sig hårt där och jag deltar så att loppet skulle få mer uppmärksamhet.

Utmanar Tero Pitkämäki

Niskanen slänger ännu en utmaning åt spjutkastaren Tero Pitkämäki som sponsras av samma företag som Niskanen och som gick ut med att säga att han inte skulle förlora med mer än en timme åt Niskanen på 50 kilometer.

– Om Tero hinner komma till Ylläs-Levi och testa så skulle det vara bra, säger Niskanen leende.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning