Niskanens djärva chansning – "måste tänka om"

Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Iivo Niskanen satsade allt han hade – och förlorade. – Det var en medveten risk, säger han.

Söndagen gryr ännu kallare än förut i Pyeongchang. Vindarna tvingar OS-värdarna att ställa in både herrarnas störtlopp och kvalet till snowboarddamernas slopestyle.

Telefonerna piper med ett alarm om en jordbävning 100 kilometer söderut. Kargt utgångsläge för herrarnas skiathlon,

Hemma i Finland sätter de morgonpigga tv-tittarna nästan kaffet i vrångstrupen när Iivo Niskanen snabbt går upp i ledningen och börjar uttunna huvudklungan. Niskanen trycker på som ett ånglok i 10 kilometer – bara nu och då ser han sig över axeln för att se vem som fortfarande är med.

I ett skede är det bara Maurice Manificat, fransmannen, och fyra norrmän med i täten. Men avståndet till resten av fältet minskar hela tiden och under det tredje varvet slår Niskanen av på farten.

Det är kört. Niskanen har bränt allt krut och blir snabbt distanserad under fristilshalvan av skiathlonloppet.

Medveten chansning

– Det var en risk, säger han i intervjuzonen efter loppet – iklädd alla vinterkläder som fanns i kappsäcken.

– Jag ville pröva hur hårt det går att skida och hur det lyckas att splittra fältet.

Det lyckades inte särskilt bra. Niskanen är kanske världens bästa klassiska skidåkare, men hur han än tryckte på kunde han inte skapa några större luckor i de slätstrukna skidspåren i Alpensia.

– Jag satte allt på spel och det kändes riktigt som skidåkning. Jag hade superbra glid, delvis på bekostnad av fästet. En sådan stöt ska räcka till för att komma loss i vanliga fall, säger han.

– Men det är inte lätt att komma undan här i de här skidspåren.

Lätta skidspår

På förhand kritiserade Niskanen tävlingsspåren och menade att de är för lätta – de löper till stor del över golfbanorna som omger Alpensia. Farhågorna blev besannade.

– Det var ännu till motvind på tillbakavägen och utförsbackarna. Det går så lätt för dem där i vakuumet bakom de andras ryggar att de inte behöver göra nånting.

Norges Simen Hegstad Krüger ryckte ifrån fältet då ett par kilometer kvarstod och defilerade till seger. Imponerande, med tanke på att han föll och bröt staven i starten. Men Niskanen är inte såld.

– Vinnaren kom ganska långt bakomifrån. Det visar hur vansinnigt stor nytta man har av att ta rygg på andra. Jag är säker på att det var en topprestation, men det där ska inte gå i normala fall.

Orosmoln

I det skedet som Krüger ryckte hade Niskanen använt all sin energi och han bara segade sig i mål på nittonde plats. Han hade säkert nått en bättre placering med en mera konservativ taktik – men meningen var att pröva taktiken och formen med tanke på hans huvudsträcka, 50 kilometer klassiskt.

– Det var därför jag var med, säger han.

Nu finns det dock en hel del frågetecken inför kungssträckan, som också avgörs med masstart i samma skidspår som skiathlon. Samma taktik fungerar inte.

– Femmilen blir säkert precis likadan. Jag får ta och tänka om, säger Niskanen – och försäkrar att formen finns där.

– Tidvis kändes det riktigt bra.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03