Niskanen tvingas avstå en medaljchans

Bild: Lehtikuva/Lauri Heino

Finns förstås en chans att det är Niskanen som tänjer sin högra Rossignol över mållinjen till först, men jag skulle hellre köpa en andel av hans travhäst än lägga en slant på honom där, skriver Marcus Lindqvist.

Iivo Niskanen och Ristomatti Hakola får det att se lätt ut och lagsprinten går så fort att inte ens FIS-presidenten Gian-Franco Kasper hinner dra mer än tre fyra cigaretter – men det är tyngre än det ser ut. Lagsprinten alltså. Det betyder att Niskanen står inför ett svårt val i VM i Seefeld.

I jämförelse med vinter-OS är VM-schemat komprimerat som innehållet på en minnessticka med alla Seiskas artiklar om Matti Nykänen sedan 1992. Skiathlon och lagsprint avgörs under två dagar.

Herrarnas skiathlon är 30 km, vilket betyder att Kasper hinner boka en lyxresa till Pattaya, skicka räkningen till Rysslands skidförbund och belöna sig med sju tobakspauser innan vinnaren korsar mållinjen. Finns förstås en chans att det är Niskanen som tänjer sin högra Rossignol över mållinjen till först, men jag skulle hellre köpa en andel av hans travhäst än lägga en slant på honom där. Skiathlon avgörs sällan under den klassiska sträckan – Niskanen gjorde ett tappert försök i Pyeongchang-OS förra vintern – men hans skate är fortfarande en svaghet.

En bruten stav. En vurpa. En vallningskatastrof. Johann Mühlegg gör oväntad comeback som Spaniens ankare. Jag kan tänka mig många scenarier där Niskanen och Hakola blir utan medalj i lagsprinten. Inget av dem särskilt sannolikt. Om Niskanen är i form kan han skida pjäxorna av Emil Iversen redan under näst sista sträckan och ge Hakola chansen att skida för guld. Det kräver nog att han avstår skiathlon.

Ingen omöjlighet att dubblera. Det gör säkert Norges duo Iversen och Johannes Høsflot Klæbo. Rysslands Sergej Ustiugov. Säkert någon annan också. Det är kanske ändå inte så smart. I synnerhet inte då Niskanens huvudsträcka är 15 km klassiskt tre dagar efter lagsprinten. Där är han guldfavorit alla gånger. Lagsprinten är redan en belastning. Lönar sig inte att ta några onödiga risker.

Krista Pärmäkoski har ett enklare val. Hon försvarar VM-silver i skiathlon och är en av fyra fem damer som slåss om silvret och bronset bakom Therese Johaug. Om Finland hade mer än en mikroskopisk chans i lagsprinten skulle hon köra också följande dag. Men det lönar sig inte – fast hon är van vid att tävla ofta. Bara två dagar efter lagsprint skidar Pärmäkoski sin favoritsträcka, 10 km klassiskt.

Sprinten är det enda frågetecknet för hennes del. Det krävs en hel del fantasi för att föreställa sig att hon tar medalj där – samtidigt kan det vara en bra luftvägsborstare efter en tre veckor lång tävlingspaus.

6-5-5-6-3-4-5-5-4-3-4-5. Pärmäkoskis resultatrad i vinterns distanslopp gör henne inte till den hetaste medaljfavoriten i Seefeld, men med ett lyckat VM-läger i Seiser Alm kan hon kanske gräva fram det sista som krävs för att slåss om pallplaceringarna. Det skulle också vara goda nyheter för stafettlaget. I OS i Pyeongchang stod hon för hälften av Finlands medaljer i alla grenar, vilket säger lika mycket om henne som om Finlands bredd. Pärmäkoski är medaljfavorit på alla individuella sträckor där hon deltar. Även det talar för att slopa lagsprinten.

Marcus Lindqvist Reporter

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46