Niskanen tror på sig själv – "resultaten blir bättre"

Kerttu Niskanen hoppas på medaljform i OS. Bild: EPA/PETER SCHNEIDER

Kerttu Niskanen börjar återfinna toppformen. – Jag har trott på mig själv hela tiden.

I december var Kerttu Niskanen fortfarande en skugga av sig själv, men under Tour de Ski har hon glimtat till med sin potential. Hon ligger femma totalt inför den avslutande tourhelgen i Val di Fiemme.

– Jag har litat på mig själv hela säsongen och trott på att resultaten blir bättre bara tiden går och jag får lite mera tävlingar, säger Niskanen till HBL.

– Formen känns helt ok. Det är kanske bra att man inte riktigt är i toppform ännu, då det är en månad kvar till OS.

Vähäsöyrinki ny tränare

Niskanen gjorde en radikal förändring inför den här säsongen, då hon avslutade samarbetet med den långvariga tränaren Jussi Piirainen och anlitade den legendariska skidtränaren Pekka Vähäsöyrinki. Det var ingen större dramatik bakom beslutet, men hon behövde någonting nytt.

– Det var flera ganska likadana år med Jussi och jag ville ha en ny infallsvinkel. Vi snackade med Jussi och ett alternativ var att byta tränare, säger Niskanen som hade stött på Vähäsöyrinki några gånger i Vuokatti.

– För mig fanns det inga andra alternativ än Pekka. Lyckligtvis gick han med på att träna mig.

Mera styrka

Vähäsöyrinki är en något kontroversiell person på grund av dopningen under 1990-talet, åtminstone i Sverige och i Norge. Men alla hans adepter beskriver honom som en mycket engagerad och passionerad skidtränare.

– Det har gått väldigt bra, säger Niskanen.

– Han studerade mina träningsdagböcker och kom fram till att styrka är en av de viktigaste delområdena för mig att utveckla.

Sagt och gjort: träningssäsongen inleddes med en sex veckor lång styrkekur. Tre fyra styrkepass i veckan och nästan ingen uthållighetsträning.

– Pekka följde varje träning med anteckningsblock och stoppur. Det gav resultat. I modern skidåkning behövs det styrka.

Ser fram emot slutbacken

Resultaten lät vänta på sig i början av säsongen, men nu ser det bättre ut. Fjärde plats på klassiska 10 km på hög höjd i Lenzerheide var ett mycket lovande resultat.

Niskanen ligger femma i Tour de Ski totalt. Två gånger förut, 2014 och 2016, har hon också varit femma. Förra året var hon sexa.

– Lördagens klassiska 10 km passar mig utmärkt. Söndagens jaktstart skrämmer många, men jag har alltid tyckt om slutbacken. Det är så annorlunda än någonting annat under säsongen, säger Niskanen som inte har en tanke på att kliva av Tour de Ski.

– Oavsett hur det går i masstarten, så är det bara att slita och kämpa allt vad det går i slutbacken. Där får man verkligen ge allt.

Höghöjd före OS

Efter Tour de Ski åker Niskanen hem för att vila ett tag före OS-lägret. Av allt att döma åker Niskanen med landslaget till hög höjd i Seiser Alm före avfärden till Pyeongchang.

– Hög höjd har fungerat bra förut, säger Niskanen.

Hon var sexa på klassiska 10 km i VM i Lahtis förra vintern. En missräkning och en liten besvikelse, då hon helt realistiskt hade satt en individuell medalj som mål.

– Jag var sjuk före VM och hann inte alls med något förberedande VM-läger. Hur bra man än gör allting kan det alltid ske något oväntat, som att man blir sjuk, säger Niskanen.

Tremilen huvudsträcka

– Lyckligtvis fick vi en medalj i stafetten. Det var egentligen det första loppet där det kändes som att jag hade lite klös, säger Niskanen.

Efter VM tog hon tredje plats på klassiska 30 km i Holmenkollen. En sträcka som också kommer att bli hennes huvudsträcka i OS.

– Jag har börjat tro mera på min fri stil, så varför inte 10 km fritt eller skiathlon? säger Niskanen.

Den klassiska sprinten är också en möjlighet. Däremot utesluter Niskanen lagsprinten, som avgörs med fri stil. Men i stafetten är en formstark Niskanen förstås värd sin vikt om inte i guld, så åtminstone silver eller brons.

Tour de Ski, ställning efter fyra av sex deltävlingar:

Herrar:

1) Dario Cologna Schweiz 1.42.13,1, 2) Sergej Ustiugov, Ryssland, +53,0, 3) Martion Johnsrud Sundby Norge +1.07,6, 4) Alex Harvey Kanada +1.23,1, 5) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.26,7.

Damer:

1) Ingvild Flugstad Østberg Norge 1.19.10,1, 2) Heidi Weng, Norge, +57,0, 3) Jessica Diggins, USA, +1.56,7, 4) Krista Pärmäkoski +2.09,1, 5) Kerttu Niskanen, Finland, +2.34,0.

Programmet:

6 januari, damer: 10 km masstart (klassisk stil), herrar: 15 km masstart (klassisk stil), Val di Fiemme.

7 januari, 9 km jaktstart (fri stil), slutbacken Alpe Cermis, Val di Fiemme.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning