Niskanen kritiserar coronatestningen i Falun

Iivo Niskanen kritiserar coronatestningen i Falun. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Åkarna får utföra coronatester på sig själv inför världscuptävlingarna i Falun. Nu har flera tävlande – bland dem Iivo Niskanen – uttryckt kritik.

Vanligtvis under världscupsäsongen har sjukvårdspersonal haft det ansvaret, men inte i Falun.

– Man kan se en "liten" skillnad i attityden gentemot covid-19. I Falun delade personer som hör till riskgruppen ut bomullspinnarna med munskydd som bara täckte halva ansiktet. De sade åt oss att hålla pinnen åtta sekunder i båda näsborrarna, skriver Iivo Niskanen på Twitter.

Svensken Calle Halfvarsson säger till Sportbladet att han tycker att det är "lite märkligt" och "oseriöst".

– Det kanske fungerar, om alla gör det riktigt. Dela ut en pinne och säga att alla ska göra så gott de kan känns ändå inte helt rätt, säger Calle Halfvarsson till Sportbladet.

Även britten Andrew Young är kritisk.

"Jag har precis blivit "testad" för covid inför världscupen i Falun. Svenskarnas testning skiljer sig lite från hur det har sett ut tidigare. De ger dig en testpinne, och du måste utföra testet själv. Förhoppningsvis är alla som ska tävla i Falun duktiga på att stoppa pinnar upp i näsan", skriver han på Twitter.

Den norske landslagschefen Espen Bjervig säger att det blivit en snackis inom laget. Han beskriver det som en "ny upplevelse och en konstig process".

– Jag är överraskad över att vi måste ta testen själva. Det hade varit en större trygghet om en kunnig person gjorde det, säger han till VG.

Ulrika Back Eriksson, som är vd för Svenska Skidspelen, säger dock att det inte finns någon anledning till oro.

– Om pinnarna inte körs upp tillräckligt långt i nästan så ger det ett ogiltigt resultat. Så testerna är säkrade på så vis, säger hon till Sportbladet.

Världscupen i Falun avgörs 29-31 januari.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning