Niskanen har vilat sig form för 10 km

Kerttu Niskanen har återhämtat sig efter sin förkylning. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kerttu Niskanen har förberett sig lite annorlunda än vanligt för klassiska 10 km.

Äntligen är det dags för Kerttu Niskanens favoritsträcka – men det såg mörkt ut för henne i helgen. Hon var snuvig och tvingades stå över lagsprinten.

– VM började inte helt enligt plan, men det ser ut som att jag äntligen får sätta nummerlappen på bröstet. Förberedelserna blev bara lite annorlunda än vanligt. Jag har vilat två dagar, säger Niskanen efter måndagens träningspass i soliga Seefeld.

– Det var helt ok. Jag skidade lite lätt och testade skidor.

Varierande förhållanden

Temperaturen var uppe i över plus tio och det kommer att bli utmanande förhållanden än en gång. Damernas 10 km skidas först klockan 15 lokal tid, betydligt senare än helgens lopp, vilket innebär att spåren hinner mjukna. Niskanen och de andra damerna var och tränade vid samma tidpunkt för att bekanta sig med förhållandena.

– Damernas bana ligger mest i skuggan. På den andra sidan av stadion dit vi inte åker ligger skidspåren i solen och var helt blöta. På den skuggiga sidan är det mycket varierande förhållanden, säger Niskanen.

Lätt banprofil

Banprofilerna i Seefeld har fått en hel del kritik och Niskanen är inte heller riktigt nöjd. Det är helt annorlunda terräng än i Cogne, där hon vann VM-genrepet på samma distans för en dryg vecka sedan. Det är mera långsluttande än brant. Banan består av två fem kilometers varv.

– Där finns några bra avsnitt där det går att trycka på, men jag skulle inte designa en sådan bana. Man måste jobba hela tiden, säger Niskanen.

– Halvvägs på varvet finns det en lång flack sträcka där det gäller att slå till. Jag tror de största tidsskillnaderna uppstår där.

Vad: 10 kilometer klassiskt, damer, skid-VM i Seefeld, Österrike.

När: tisdag 26 februari klockan 16.00.

TV: Yle, Eurosport

Fem medaljkandidater:

Therese Johaug, Norge: Var som väntat överlägsen i lördagens skiathlon och förmodas vara i en klass för sig också på 10 kilometer klassiskt. Johaug har vunnit samtliga distanslopp som hon har kört i vinter och alla tar för givet att hon tar sitt andra raka VM-guld.

Ebba Andersson, Sverige: Sett till världscupsäsongen är Andersson en av de stora favoriterna bakom Therese Johaug. 21-åringen har tagit sex individuella pallplatser i världscupen i vinter och jagar sin första individuella VM-medalj. Enda frågetecknet är hur hon mår, då hon stod över skiathlonloppet i lördags på grund av irritation i luftvägarna.

Ingvild Flugstad Østberg, Norge: Har visat mycket fin form under VM och kan mycket väl ta sin tredje raka medalj efter silvret i skiathlon och bronset i sprintstafett.

Kerttu Niskanen, Finland: Normalt sett är Krista Pärmäkoski Finlands medaljhopp i distansloppen, men Niskanen är en outsider efter att ha vunnit just 10 kilometer klassiskt i Cogne förra helgen, hennes första världscupseger på fem år. Dock stod många av de bästa åkarna över tävlingarna och Niskanen har dessutom haft problem med sjukdom under VM.

Natalja Nerpjajeva, Ryssland: Bronsmedaljör i lördagens skiathlon och ryskan verkar vara i toppform. Var trea bakom Johaug och Andersson i Otepää för en månad sedan.

Medaljörer VM 2017 (klassisk stil): 1) Marit Bjørgen, Norge, 2) Charlotte Kalla, Sverige, 3) Astrid Jacobsen, Norge.

Medaljörer OS 2018 (fristil): 1) Ragnhild Haga, Norge, 2) Charlotte Kalla, Sverige, 3) Marit Bjørgen, Norge och Krista Pärmäkoski, Finland.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning