Niskanen dominerade, Mäki dubbelvinnare – Pärmäkoski överväger att skippa Ruka

Kerttu Niskanen. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Kerttu Niskanen var dagens gladaste vinnare i finska cupen i Taivalkoski. Krista Pärmäkoski hade däremot en svår dag och fixstjärnan överväger till och med att stå över världscuphelgen i Ruka.

Finska cupens tävlingshelg avslutades med individuella fristilstävlingar på 10 och 14 kilometer för damer respektive herrar. Kerttu Niskanen var överlägsen och vann klart. Tvåan Riitta-Liisa Roponen var över 26 sekunder långsammare medan trean Krista Pärmäkoski förlorade med 29 sekunder mot landslagskompisen.

En sällsynt seger över stjärnan Pärmäkoski värmde Niskanen.

– Det är länge sen jag senast vunnit över Krista. När man tar Kristas skalp måste man jubla, säger Niskanen i Yles tv-intervju.

Pärmäkoski var inte alls nöjd med sin prestation och sade att hon till och med är tveksam vad beträffar deltagandet i världscuppremiären i Ruka nästa veckoslut. Premiärhelgen i Ruka består av en minitour med tre tävlingar.

– Vi måste fundera med tränaren vad vi gör. Läget kan också förändras på en vecka. Det här var tredje gången inom en vecka som jag kör med hög effekt och det kan vara orsaken att flytet inte fanns. Jag vill skida, men det är tre tävlingar i Ruka. Vi tar beslutet i dag eller i morgon, säger Pärmäkoski.

Pärmäkoski är inte den enda stjärnan som har det svårt inför världscuppremiären. Iivo Niskanen valde på grund av ryggproblem att stå över finska cupens tävlingar. Det handlar om en säkerhetsåtgärd. Tävlingsprogrammet i Ruka innehåller duons favoritsträckor: 10 respektive 15 kilometer med intervallstart med klassisk stil.

Mäki dubbelvinnare

I Iivo Niskanens frånvaro blev herrtävlingens segerkamp mellan lördagens sprintvinnare Joni Mäki och Perttu Hyvärinen. I duellen var Mäki 8,5 sekunder snabbare, Joel Ikonen kom trea fem sekunder bakom Hyvärinen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Black Friday 2020 – erbjudanden hos Preeco.fi

Mer läsning