Nio viktiga dagar i Anderssons VM-bygge

Nyckelspelare. Emil Forsberg är kreatören i det svenska pusslet. Bild: EPA/RONALD WITTEK

Fyra månader har passerat sedan miraklet i Milano.Lite längre än halvvägs mellan playoff-succén mot Italien och tre månader till VM-öppningen mot Sydkorea väntar nio viktiga dagar för landslaget.Landskamper mot Chile och Rumänien.– Och träningar där vi repeterar och nöter grunderna, säger förbundskaptenen Janne Andersson.

Det var inte mycket som påminde om sommar och slutspel när Andersson välkomnade spelarna till hotellet i centrala Stockholm. Snöslask ute, en envis vinter som inte vill släppa taget – och själv betonade han som vanligt nuet som nummer ett.

Men som han också påpekade:

– Det går inte att låta bli att prata om VM redan nu.

Efter den årliga inventeringen av talanger på januariturnén går förbundskaptenen och hans stab in i skarpt läge. För första gången sedan playoff-matcherna i november är det "riktiga" landslaget samlat.

– Det är ett märkligt jobb, där man är tillsammans väldigt intensivt och upplever roliga dagar som slutklämmen blev i Milano. Sedan skiljs man åt och ses inte förrän fyra månader senare, säger Janne Andersson.

Repetera grunderna

Efter mötet med Rumänien i Craiova på tisdag i nästa vecka säger han på återseende till spelarna och nästa gång han samlar dem är i slutet av maj.

Då är VM-truppen uttagen.

Därför är landskamperna, träningarna, taktik- och informationsmötena... ja, varje gemensam aktivitet fram till sent tisdag kväll nästa vecka så viktiga i Janne Anderssons och assistenten Peter Wettergrens VM-bygge.

– Det handlar om att inleda förberedelserna inför VM, men framför allt göra en bra vecka. Det är ett bra tillfälle för mig och Peter att repetera vårt spel och jobba grunder med spelarna. Det ska också bli kul att – i princip – få se alla spelare spela en match.

Alla ska få spela

– Vi får se vad som händer i veckan, men i utgångsläget är det tänkt att vi ska spela två olika lag. Jag vill se bra träningar och två bra matcher.

– Det finns en konkurrenssituation på vissa positioner. Jag hoppas att ett antal spel visar framfötterna de här nio dagarna, säger Andersson.

På lördag väntar Chile i en träningsmatch på i stort sett utsålda Friends arena.

– Det är en världsnation i fotbollen som missade VM på målskillnad. Det kommer att bli en häftig match, säger Andersson.

Tre dagar senare står Rumänien på tur, ett motstånd som inte heller är kvalificerat för mästerskapet i Ryssland.

– Det är inte ett lika namnkunnigt lag, men som bär respekt med sig med en ny förbundskapten som bygger ett nytt lag. De avslutade VM-kvalet med att spela 1–1 mot Danmark trots en man mindre på planen.

Ekdal på besök

Alla spelare som är uttagna till landskamperna uppges vara hela och friska.

– Det är alltid någon som har någon känning. Vi får stämma av det när alla kommer, säger Andersson.

Även mittfältaren Albin Ekdal, som rehabtränar hemma i Hamburg och inte är aktuell för den kommande veckans matcher, har anslutit till landslaget ett par dagar.

– Han ska prova kostymer och såna viktiga grejor. Det är också bra för honom att höra tankarna om VM. Han är given i VM-truppen om han är hel, säger Janne Andersson.

Sveriges trupp till träningslandskamperna mot Chile den 24 mars (hemma) och mot Rumänien 27 mars (borta):

Målvakter: Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea, Jacob Rinne, Ålborg.

Backar: Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Andreas Granqvist, Krasnodar, Filip Helander, Bologna, Pontus Jansson, Leeds, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Emil Krafth, Bologna, Martin Olsson, Swansea, Mikael Lustig, Celtic.

Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, Krasnodar, Jimmy Durmaz, Toulouse, Emil Forsberg, Leipzig, Sebastian Larsson, Hull, Gustav Svensson, Seattle, Ken Sema, Östersund, Alexander Fransson, Lausanne, Oscar Hiljemark, Genoa, Christoffer Nyman, Eintracht Braunschweig, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alaves, Isaac Kiese Thelin, Waasland-Beveren, Ola Toivonen, Toulouse.

Svenska landslagets program:

24 mars: Landskamp, Sverige–Chile, Solna.

27 mars: Landskamp, Rumänien–Sverige, Craiova.

15 maj: VM-truppen presenteras.

23–25 maj: Truppen samlas i Stockholm.

28 maj–1 juni: Förläger i Båstad.

2 juni: Landskamp, Sverige–Danmark, Solna.

5–10 juni: Andra delen av förlägret i Stockholm.

9 juni: Landskamp, Sverige–Peru, Göteborg.

12 juni: Sverige åker till VM-basen Gelendzjik i Ryssland.

16 juni: Landslaget åker från Gelendzjik till Nizjnij Novgorod.

VM i Ryssland avgörs 14 juni–15 juli. Sveriges gruppspelsmatcher:

18 juni: VM, Sverige–Sydkorea, Nizjnij Novgorod.

23 juni: VM, Tyskland–Sverige, Sotji.

27 juni: VM, Mexiko–Sverige, Jekaterinburg.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning