Två döda i dåd i Toronto – över tio skjutna

Beväpnad polis vid platsen där skottdramat utspelade sig. Bild: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / COLE BURSTON

Två personer dödades och 12 skadades när en man öppnade eld mot fotgängare i Toronto, Kanada.

Ett av offren är en nioårig flicka som har allvarliga skador. Gärningsmannen hittades död efter en eldstrid med polisen.

Det var vid 22-tiden på söndagskvällen som en pistolbeväpnad man började avlossa skott mot grupper av människor längs med en gata i Torontostadsdelen Greektown. Vittnen berättar hur mannen sköt, laddade om och fortsatte att skjuta.

Ett filmklipp som ett vittne spelade in, som etermediebolaget CBC publicerar, visar en mörkt klädd man med en svart keps som går på trottoaren. Plötsligt stannar han upp och skjuter tre skott in i en affär eller restaurang.

Gärningsmannen död

Två personer har dött i dådet och ytterligare tolv personer skadades. Åtta av dem fördes till akutmottagningar och för en nioårig flicka uppges läget vara kritiskt.

Kerri Lahey åt middag med sin pojkvän på en uteservering när gärningsmannen närmade sig.

– Vi satt ute på verandan och hörde skott, så vi sprang inomhus, varpå han kom in i restaurangen och sköt tjejen rakt framför mig. Om vi inte hade sprungit in där och då hade vi nog varit döda nu, säger hon till CBC.

Mängder av poliser, vissa tungt beväpnade, strömmade till platsen. En eldstrid ska ha utbrutit, varpå gärningsmannen hittades död i en gränd. Enligt flera medier har polisen uppgett att han sköt sig själv. Inga poliser skadades.

Hur mannen dog kommer att utredas. Man vet i nuläget inte vad han hade för motiv till att börja skjuta omkring sig på gatan.

– Jag tittar på vartenda möjligt motiv till detta, säger Torontos polischef Mark Saunders till CBC.

För många vapen

Även om Kanada har relativt få dödsskjutningar, särskilt jämfört med grannlandet USA, så följer söndagens dåd en oroväckande trend. Fler än 200 skjutningar har skett i Toronto i år. Omkring 25 av dem har haft dödlig utgång.

Borgmästare John Tory menar att skjutningen i Greektown tyder på att det finns problem med vapen i staden.

– Det är för många människor som har tillgång till vapen, säger han på en presskonferens.

Förra veckan drog Torontos polis igång en särskild insats mot vapenvåldet. Över 200 poliser patrullerar nu regelbundet kvällstid och nattetid i vissa områden som är särskilt drabbade av skjutningar.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03