Nio personer misstänks fortsätta förbjuden nazistisk verksamhet

Nordiska motståndsrörelsens marsch på självständighetsdagen i Helsingfors har gått under namnet Kohti vapautta, som polisen misstänker att förbjudna NMR:s verksamhet har fortsatt som. Bilden är från marschen 2018. Bild: Martti Kainulainen/Lehtikuva

Centralkriminalpolisen misstänker att nio personer har fortsatt förbjudna Nordiska motståndsrörelsens verksamhet under annat namn. Fallet går nu till åtalsprövning.

Högsta domstolen har tillfälligt förbjudit Nordiska motståndsrörelsen NMR fram till att slutligt beslut kommer. Det är Polisstyrelsen som driver på ett förbud av den nazistiska rörelsen, en process som sattes i gång efter att en man dött efter en misshandel i samband med en NMR-demonstration 2016.

Polisen misstänker ändå att verksamheten i själva verket har fortsatt under namnet Kohti vapautta, Mot friheten, och på NMR:s sajt. Förundersökningen, som inleddes i november, är nu klar.

Nio personer är misstänkta för bedrivande av illegal föreningsverksamhet, från att verksamhetsförbudet trädde i kraft i mars i fjol till februari i år.

Det ska ha skett bland annat under en demonstration i Helsingfors på självständighetsdagen. Man har också delat ut flygblad, ordnat olika aktioner och skaffat medlemmar.

Fallet går nu till åtalsprövning.

Hovrätten i Åbo har i sitt utslag om Nordiska motståndsrörelsen skrivit att NMR ägnar sig åt hatretorik och antisemitisk propaganda, ifrågasätter förintelsen och inte frånsäger sig våld som skett i NMR:s namn. Högsta domstolens beslut är att vänta tidigast i vår.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning