Nio försökte utpressa gängmedlem som sade "fel" saker till polisen

Bild: Lehtikuva/Kimmo Mäntylä

Ett fall där nio medlemmar i mc-gänget Cannonball misstänks för bland annat grov utpressning har gått till åtalsprövning, säger utredningsledaren Petri Rainiala vid Helsingforspolisen.

Polisen anser att Cannonball strävade efter att som ett enhetligt gäng utpressa en tidigare medlem.

Rainiala säger att oenigheterna som eskalerade till våld hade sin början i ett fall som handlar om misstänkta moms-bedrägerier, där man använt sig av så kallade skrivbordsbolag för att få obefogade skatteåterbäringar.

Rainala säger att offret i utpressningsfallet inte uttryckt sig som de andra ville under polisens förundersökning av moms-fallet, och att de andra gängmedlemmarna ville att han skulle betala ersättningar för sina uttalanden.

Fyra Cannonballmedlemmar misstänks för antingen grov misshandel eller anstiftning till brottet samt för försök till grov utpressning. Fem medlemmar misstänks enbart för utpressningsförsök.

– De har agerat tillsammans som ett mc-gäng för att nå sina gemensamma målsättningar, säger Rainala.

Fallet ligger nu hos Helsingfors åklagarmyndighet.

Rainiala säger att de nio misstänkta aldrig lyckades få pengar av offret trots att han misshandlades och hotades med allvarliga brott.

Moms-fallet är också i åtalsprövning. Bland annat Cannonballbossen Janne Tranberg med flera andra misstänks för grova skattebedrägerier i fallet. 

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 4.11.2019 - 00.00

Mer läsning