Nio personer omkom i flygkrasch i Örebro – "Det fanns inga liv att rädda"

Samtliga ombord förolyckades i den svåra flygkraschen vid Örebro flygplats på torsdagskvällen. Bild: Jeppe Gustafsson/TT-AP

Samtliga nio personer omkom då ett mindre flygplan störtade vid Örebro flygplats, bekräftar polisen. Åtta fallskärmshoppare och en pilot befann sig på planet, som havererade strax efter start. Orsaken till olyckan är fortfarande oklar. – Det fanns inget liv att rädda, säger brandchefen på presskonferensen.

Direkt när larmet kom förstod polisen att det var en omfattande olycka, säger Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i Bergslagen, på presskonferensen som inleddes klockan elva finsk tid på fredagen.

– Vår uppgift var att stödja räddningstjänsten, ett samarbete som fungerade väl på plats. Det var väl uppstyrt. Vi kan se att det gick så väl det någonsin kunde göra under så här tragiska omständigheterna, säger Hallgren.

Peter Swaffer, avdelningschef på svenska Statens haverikommission berättar att man nu arbetar med att säkra platsen på all möjlig data och information för att kunna utreda händelseförloppet.

Det rör sig om bara några få sekunder mellan avfart och krasch, enligt den data som hittills kunnat utläsas.

– Det kom upp i luften, sedan dröjde det inte många ögonblick innan planet avvek från kurs, svängde runt och med kraftig vinkel ned mot marken och kolliderade, säger Swaffer.

Per-Ove Staberyd, brandchef på Nerikes brandkår, berättar att insatsen när det gäller räddningsarbetet gjordes av flygplatsens egen räddningsorganisation.

– Det som är bra är att räddningspersonal på flygplatsen gjorde ett väldigt bra jobb. När vi kom fram var flygplanet släckt, och det var bra för oss. Vi hade tydlig hjälp för att hitta rätt och ut där flygplanet låg. Känns skönt att de rutinerna fungerat, säger han.

När räddningstjänsten nådde olycksplatsen stod det snabbt klart att ingen hade överlevt flygkraschen, enligt Staberyd.

– Möjligheterna för oss att rädda liv var stort sett noll när vi kom fram. Planet har brunnit och är deformerat, säger han.

"Tankarna går till Umeå"

Polisen ska nu utreda om det finns några rättsliga påföljder som är aktuella efter kraschen.

– Vi har när vi var på plats initialt redan börjat samla in vittnesuppgifter och ser till att säkerställa den tekniska information som finns för att möjliggöra ett bra utredningsarbete, säger Niclas Hallgren.

Mats Brantsberg, Örebro kommun, Per-Ove Staberyd, brandchef och Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

På torsdagskvällen började polisen jobba utifrån brottsrubriceringen framkallande av fara och vållande till annans död.

– Vi behövde en brottsrubricering ganska tidigt för att ha något att jobba efter. Jag kan inte gå in på vilka detaljer som ligger till grund för de rubriceringarna, säger Hallgren.

Flygolyckan i Örebro påminner om en liknande olycka som inträffade i Umeå år 2019, och den senare har använts av polisen i olycksfallsövningar.

Men Hallgren understryker att polisens arbete nu enbart är inriktat på torsdagens olycka.

– Tankarna går till Umeå. Den händelsen har vi som scenario när vi har övat. Men nu jobbar vi förutsättningslöst med den här händelsen, vi drar inga paralleller i övrigt till Umeå, säger han.

Örebro kommuns säkerhetschef, Mats Brantsberg, berättar att kommunen snabbt var på plats.

– Vi åkte ut direkt, framför allt vår posomverksamhet, alltså kuratorer som kommer ut för att ge stöd till de anhöriga och de som drabbats i övrigt, alltså även vänner och bekanta som är i chock, säger Brantsberg.

Kommunen har nu inrättat ett särskilt telefonnummer för personer som behöver samtalsstöd.

– När människor är i chock behöver man ofta någon att prata med, det är det viktigaste.

Han bedömer att händelsen kommer att påverka staden under lång tid.

– Jag tror att det känns oerhört tungt för örebroarna i dag. Det är en stad i sorg. Det är något vi kommer att få bära med oss länge.

Nästa steg är att bärga flygplanet så snart som möjligt och ta det till en undersökningslokal i Strängnäs. Först där blir det möjligt att undersöka om det minneskort som finns i planets GPS-system fortfarande är intakt.

– Vi rör oss sakta och jobbar utifrån och in. Nedslagsplatsen är dränkt av flygfotogen, så vi måste transportera planet för att kunna lossa på enheterna i en säker, lugn och trygg miljö, säger avdelningschef Peter Swaffer.

"Bottenlös sorg"

Natten mot fredag pågick ännu arbetet vid flygplatsen i Örebro efter den svåra kraschen på torsdagskvällen.

– Jag har svårt att tänka mig att vi kommer att lämna den här platsen under det närmsta dygnet, säger Helena Gullberg, stabschef i Örebro kommun, som samordnar kommunens krisstöd till de drabbade.

Strax före halv två på natten bekräftade polisen att samtliga ombord omkommit, och meddelade att man inte kommer att ge några fler detaljer om olyckan under natten.

– Det är bara en bottenlös sorg och tragedi. Man önskar att man kunde göra mer för de inblandade, säger Helena Gullberg.

Helena Gullberg, stabschef i Örebro kommun. Bild: Claudio Bresciani /TT

Fallskärmshopparflyget havererade strax efter start vid klockan 20.20 finsk tid på torsdagskvällen och fattade därefter eld.

På flygplatsens parkeringsplats sitter Stickan. Han jobbar som plåtslagare i en hangar på flygplatsen, eller nitapa, som det kallas när man jobbar med flygplan, förklarar han.

– Det blev plötsligt livat utanför. Vi gick ut och möttes av många frustrerade människor som höll händerna över huvudet.

En rökpelare steg upp omkring en kilometer därifrån. Inte långt senare var ett stort pådrag på plats med brandbilar, poliser och ambulanser på plats, berättar Stickan.

– Det blir en tung dag på jobbet i morgon, konstaterar han.

Mats Brantsberg, Örebro kommun, Per-Ove Staberyd, brandchef och Niclas Hallgren, biträdande regionpolischef i polisregion Bergslagen. Bild: Jeppe Gustafsson/TT

Många anhöriga och medlemmar i den lokala fallskärmsklubben samlades under kvällen bakom polisavspärrningarna vid flygklubbens lokaler.

– Det är en lokal föreningsverksamhet som har drabbats av en väldigt stor olycka. Det är ett chocktillstånd som uppstår, säger kommunstyrelsens ordförande Kenneth Handberg (Socialdemokraterna), på plats vid haveriområdet.

Präster i tjänst

Kommunens viktigaste uppgift är att samordna stödet till de anhöriga, säger han. Men kommunen försöker också att få sig en helhetsbild av vad som sker.

– Vi försöker samordna informationen och vilka insatser som görs med polisen och räddningstjänsten, så att ingenting faller mellan stolarna i ett sådant här läge, säger Handberg.

Svenska kyrkan i Örebro kommer att ha åtminstone en kyrka öppen, med präst och diakon på plats, från klockan 9 på fredagen. Hittills är det beslutat att S:t Nicolai kyrka i centrala Örebro tar emot besökare som söker stöd med anledning av olyckan.

Svenska kyrkan har också flera präster på plats ute vid flygplatsen i natt.

– Det är ett tungt uppdrag, absolut, men det var flera av våra erfarna präster som åkte ut för att finnas där för de anhöriga. Det finns säkert också personal ute vid flygplatsen som mår dåligt i den här situationen, säger Eva-Marie Lennartsson, personalchef i Örebro pastorat.

Ambulanser utanför Örebro flygplats där ett flygplan har kraschat. Bild: Per Karlsson/TT

Enligt Anna Oscarson, kommunikationsansvarig på Svenska fallskärmsförbundet, var planet av modell DHC-2 turbo beaver.

– Örebro fallskärmsklubb hade hyrt in det från Skåne. Vanligtvis hoppar man mest fallskärm på helgerna, men nu hade de hyrt in ett plan för att hoppa mer intensivt under hela veckan, säger hon.

Även flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll drar paralleller till olyckan i Umeå 2019.

– Det är knappt två år sedan. Man kan undra varför ett sådant här haveri sker igen. Det är många människoliv vi pratar om, flera anhöriga som drabbas, säger han.

Flygplanen som användes i Umeå och i Örebro var båda turbindrivna.

– Det är en beprövad konstruktion med en beprövad motor, säger Hans Kjäll, som inte ser några särskilda problem med flygplansmodellen.

Men det är fortfarande för tidigt för att säga något mer om vad som kan ha orsakat kraschen. En preliminär rapport om händelseförloppet kan komma om ungefär en månad, därefter kommer det troligtvis att dröja mellan sex och tolv månader innan den fullständiga slutrapporten är klar, enligt Hans Kjäll.

I samband med att statsminister Stefan Löfven gick mot riksdagen för att presentera sin regering kommenterade han också olyckan i Örebro.

– Det är en sorgens dag efter olyckan i Örebro i går. Vi uttrycker vårt deltagande med de omkomna och med deras nära och kära, sade Löfven på plats utanför Rosenbad.

Den 14 juli 2019 kraschade ett flygplan med fallskärmshoppare utanför Umeå.

Samtliga nio personer som fanns ombord på planet omkom.

Svenska Fallskärmsförbundet (SFF) stoppade temporärt alla fallskärmshoppningar med flygplansmodellen GippsAero GA8 Airvan efter olyckan.

Utredningen av flygkraschen i Umeå visade att kontrollen över flygplanet förlorades i samband med att fallskärmshopparna började göra sig klara för uthopp.

Statens haverikommission konstaterade i sin rapport att flygplanet var för baktungt och något överlastat vid start, vilket ska ha varit svårt för piloten att upptäcka eftersom denne saknade uppgifter om hopparnas vikt.

SHK bedömer även att pilotens erfarenhet inte stod i paritet med de komplexa förhållanden som rådde vid tillfället för olyckan.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning