Nilsson guldfavorit i VM-sprinten efter uppvisning

Stina Nilsson. Bild: Martti Kainulainen

I vinterns fjärde sprintfinal kom fjärde segern för suveräna svenskan Stina Nilsson.Nu åker hon till skid-VM i Lahtis med ett tydligt guldtryck på sig.

Nilsson stod för ett rungande formbesked i världscupsprinten i Otepää på lördagen. Svenskan var snabbast i kvalet och följde sedan upp det med att vinna kvartsfinal, semifinal och final – allting utfört med total kontroll även om segermarginalen i finalen inte var större än 0,27 sekunder.

– Jag tycker att jag löste allt väldigt bra i dag. Det är jag nöjd med, säger Nilsson efter karriärens tionde individuella VC-seger.

23-åringen reser till Lahtis på söndag som en gigantisk guldfavorit, vare sig Nilsson själv vill det eller inte. Den här säsongen har hon varit i sprintfinal fyra gånger och vunnit samtliga, varje gång före norskorna Maiken Caspersen Falla och Heidi Weng.

"Allt måste klaffa"

Falla börjar bli en van tvåa bakom Nilsson och inser att det kommer krävas något alldeles extra för att rå på henne i VM-sprinten på torsdag.

– Ska man slå henne måste man verkligen göra ett optimalt lopp, säger Falla.

– Allt måste klaffa, man måste ha superform och superskidor och vara på hugget mentalt. Man får bara använda de sista dagarna för att pricka in formen ännu mer.

Nilsson tar inte oväntat favoritskapet med ro.

– Jag tacklar det som att det finns jättemånga andra som kan åka fort också, så jag är väldigt ödmjuk för det, säger hon.

De finska damerna hade ingen vidare dag i Otepää. Krista Pärmäkoski (24:a) och Katri Lylynperä (27:a) var de enda som klarade tidskvalet. På herrsidan gick det bättre: Ristomatti Hakola (9:a) och Martti Jylhä (11:a) tog sig till semifinal. Norrmännen tog dubbelseger, etta var Johannes Klaebo, tvåa Finn Hågen Krogh.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning