Nils Torvalds redo stödja antikärnvapenkampanj

Finland kommer inte att skriva på FN-konventionen, tror SFP:s presidentvalskandidat Nils Torvalds. Bild: Lehtikuva/Emmi Korhonen

Nobelpristagaren Icans finländska nätverk lobbar för att de finländska presidentvalskandidaterna ska arbeta för en kärnvapenfri värld. SFP:s Nils Torvalds är redo att ge sitt stöd men ser också hinder.

Nobels fredspris går till den internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, Ican. Nobelkommittén hoppas att priset kan skynda på staters beslut att skriva under FN:s konvention för att avveckla kärnvapen.

Finland har inte skrivit under avtalet. Därför ska Icans finländska nätverk nu lobba inför presidentvalet för en ändring i Finlands linje.

Hittills har Pekka Haavisto (Gröna), Tuula Haatainen (SDP) och Merja Kyllönen (VF) enligt Ican sagt att de stöder nätverkets målsättningar.

En av dem som Ican kontaktat är Svenska folkpartiets presidentvalskandidat Nils Torvalds. Han har inte svarat Ican ännu, men säger till HBL att han är redo att ge organisationen sitt stöd i dess arbete för en kärnvapenfri värld.

Torvalds säger ändå att det inte betyder att han arbetar för att Finland ska skriva på FN-konventionen.

– Problemet är mer invecklats än så. Nästan inga västeuropeiska länder har skrivit på avtalet. De har stått helt utanför förhandlingarna, säger Torvalds.

Torvalds ser inte heller att han som president skulle ha möjlighet att "vända upp och ner" på den internationella situationen och se till att Finland skriver på FN-konventionen för kärnvapenavveckling.

122 länder har antagit konventionen. Hittills har 53 ratificerat avtalet.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning