Nils Torvalds lyfter fram användningen av klimattullar efter resultatet i Glasgow

Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) pekar ut Indien och Kina för ovilja att fasa ut användningen av stenkol. Bild: Mikael Piippo/SPT

Svenska folkpartiets Europaparlamentariker Nils Torvalds anser att EU måste använda gränsjusteringsmekanismen mot länder som Indien och Kina.

Mötet i Glasgow tar steg i rätt riktning, men det behövs mycket mer för att undvika en klimatkatastrof, skriver Renew Europe i ett pressmeddelande. Renew Europe är en centerliberal politisk grupp i Europaparlamentet.

Nils Torvalds (SFP/Renew Europe) är gruppens samordnare i Europaparlamentets miljöutskott. Han pekar ut Indien och Kina för att vara ovilliga att fasa ut användningen av stenkol.

"Det tvingar oss att göra åtminstone två saker: räkna ut vad det här innebär med tanke på målet på 1,5 grader och vara mycket bestämda med gränsjusteringsmekanismen. Länder som är ovilliga att göra den nödvändiga omställningen måste förstå att de valde fel väg i Glasgow", säger Torvalds i pressmeddelandet.

EU-kommissionens förslag till en gränsjusteringsmekanism kan jämföras med en klimattull för varor som importeras till EU. Mekanismen skulle jämna ut priset på varor som säljs i EU men som inte berörs av EU:s utsläppshandel. Mekanismen motiveras med att den ska förhindra koldioxidläckage, det vill säga att produktionen flyttar till länder med mindre stränga klimatkrav.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Diamanter är det ultimata vintageköpet

Mer läsning