EU säger nej till upphovsrättslag – Torvalds: "Förslaget träffar inte kärnan av problemet"

Bild: Cata Portin

Europaparlamentet tog under torsdagen ställning emot ett lagförslag om upphovsrätt på internet. Europaparlamentarikern Nils Torvalds förväntade sig en jämn omröstning, men är besviken på debatten som föregick.

Ett kontroversiellt förslag om upphovsrätt på internet, som antagits på utskottsnivå i Europaparlamentet, stötte under torsdagen på patrull.

Efter att mer än tio procent av Europaparlamentets 751 ledamöter opponerat sig mot EU-kommissionens förslag gick det till omröstning i kammaren i Strasbourg på torsdagen, i stället för att gå direkt till förhandling med EU-ländernas regeringar.

Torsdagens omröstning var relativt jämn. 318 parlamentsledamöter röstade emot och 278 röstade för förslaget. 31 ledamöter röstade blankt.

Av de finländska parlamentsledamöterna röstade endast Centerns ledamöter för förslaget.

En av dem som röstade emot förslaget är SFP:s europaparlamentariker Nils Torvalds som representerar Europaparlamentets liberala grupp Alde.

– Tanken att skydda upphovsrätten är god men när man samtidigt skär in på det vi kallar fair use, det vill säga att citera ett material utan att kränka upphovsmannens rätt till det, är förslaget problematiskt, säger Torvalds.

Torvalds syftar på att det finns en oro för att en skärpt lagstiftning kan leda till ökad censur på nätet. Kommissionens förslag går bland annat ut på att nätplattformar som Youtube och Facebook redan före publicering måste stoppa upphovsrättsskyddat material. De ska också betala för länkar till nyhetsartiklar.

Många upphovsrättsorganisationer, bland dem finländska Teosto, har applåderat förslaget. Enligt dem skulle en lagändring förbättra situationen för till exempel musiker och andra innehållsproducenter.

Torvalds är ändå kritisk.

– Upphovsrättsskyddade produkter finns allt mer i digital form, vilket gör dem lätta att kopiera, så det är klart att vi behöver nya formuleringar, men det här förslaget träffar inte kärnan av problemet, säger han.

Enligt Torvalds ska vi inte bara se på det kommersiella utnyttjandet av upphovsrättsskyddat material, utan på hur vi kan skydda de egentliga upphovsmännen.

– Inom till exempel litteratur och konst går upphovsrätten till ett förlag eller ett skivbolag, det vill säga en mellanhand.

Är inte det ett val som upphovsmannen själv gör, att överlåta upphovsrätten åt en mellanhand?

– Det kan hända att det är ett val som den ursprungliga upphovsmannen är tvungen att göra. Det är det som är skillnaden, säger Torvalds.

Torvalds förväntade sig en jämn omröstning i Europaparlamentet och vågade inte gissa hur det går. Han är besviken på hur diskussionen kring ärendet sett ut inför omröstningen.

– Diskussionen kring direktivförslaget har varit jättepolariserad och överdriven åt båda hållen. När en diskussion blir så svartvit tror jag någonting gått fel, säger han och betonar vikten av att diskussionen mellan EU:s olika organ är grundlig och insiktsfull.

– Det hade varit bättre att åstadkomma en bra förhandlingsposition mellan Europaparlamentet och ministerrådet, så att det skulle vara lättare att åtgärda det nuvarande förslagets problem i trialogen.

Med trialog avser Torvalds trepartsförhandlingarna mellan Europaparlamentet, ministerrådet och EU-kommissionen. Ett lagförslag kan inte gå igenom på EU-nivå om inte alla tre organ godkänner det.

Eftersom Europaparlamentet röstade ner förslaget på torsdagen väntar debatt och en ny omröstning i september.

Läs mera:

Nytt EU-lagförslag hotar öka censuren på nätet

EU-utskott röstade för nya direktiv för upphovsrätt på nätet

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning