Niklas Seppänen ny stöttepelare i volleylandslaget

Niklas Seppänen representerar Finland i Volleybolls-EM i Polen. Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Allroundspelaren Niklas Seppänen är en av de nya stjärnorna i volleybollandslaget. Han har glasklara minnen från EM-turneringen i Moskva 2007.

Den då 14-årige junioren levde intensivt med matcherna som han följde med på tv:n.

– Jag minns att jag såg varenda match från den turneringen. Mest följde jag säkert med Olli Kunnari som spelar samma position som jag, säger Seppänen.

Sex år senare gjorde han sin landslagsdebut och så småningom har Kunnari och de andra veteranerna blivit bekanta.

– Det var en stor grej för mig att få spela i samma lag som dem. De har gjort ett värdefullt jobb och bidragit mycket till att Finland nu spelar för sjätte gången i rad i EM.

Skicklighet i stället för storlek

Seppänen som flyttar till vitryska Minsk nästa säsong spelade en nyckelroll i 3–2-segern i inledningsmatchen mot Estland. Men han hittar fortfarande en hel del brister i sitt eget spel.

– Jag måste bli bättre i att ta emot servarna. Där måste jag prestera jämnare.

Seppänen med sina 193 centimeter är inte särskilt lång som volleybollspelare. Det betyder att han måste kompensera genom förnuft och skicklighet.

– Som landslag är vi inte heller bland de mest fysiska. Om vi börjar smälla på i kapp med toppländerna slutar det inte bra.

Turneringen fortsätter för Finlands del sent på lördagskvällen med en match mot värdnationen Polen.

Annons: Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning