Nikkanen slår ur underläge – "Jag är ute efter en finalplats"

Erfaren. Minna Nikkanen har tävlat i två OS, tre VM och fyra EM utomhus – men kvällskvalet i London blir något hon inte förr upplevt. Bild: Timo Aalto / Lehtikuva

Damernas stavhopp har hållit en grym nivå i år. Erfarna stortävlingsresenären och elvafaldiga finska mästaren Minna Nikkanens mål är ändå en finalplats i kvalet som i London tävlas som en sällsynt kvällstävling.

VM i London blir Minna Nikkanens, 29, fjortonde stortävling på seniornivå då man räknar med både inom- och utomhustävlingar. Hon är erfaren som bara den, men i dag får hon vara med om något alldeles nytt: ett kvällskval.

– För mig är det ingen skillnad om kvalet är på morgonen eller på kvällen. Det enda är att man inte behöver tänka på att vakna tidigt, säger Nikkanen.

Traditionellt brukar stavkvalet ordnas under ett förmiddagspass men i London tycks arrangörerna ha lärt sig av sina misstag. I London-OS för fem år sedan störde nämligen nyckfulla vindar kvalet och bland annat Nikkanen stannade på resultatet 425 och missade OS-finalen.

– Stadionförhållanden är alltid lite blåsiga. När kvalet ordnas på kvällen kan vinden ha mojnat.

"Jag är ute efter en finalplats"

I VM i Peking för två år sedan tog sig Nikkanen till VM-final för första gången. Också i sina två senaste EM har hon klarat kvalet, men i Rio kvalade hon inte in trots att hon klarat 455 i kvalet. Också i år är nivån fruktansvärt hård. Utomhus har hela sex damer klarat 481 eller mera och dessutom spökar amerikanen Jennifer Suhrs 501 från oktober i fjol i statistiken.

I VM-rankningen hittas Nikkanen på en delad 23:e plats med sitt inomhusresultat 455. I Kalevaspelen satte hon sitt säsongsbästa utomhus 445.

– Kvalgränsen kan ligga på typ 465 och jag tror att ett resultat kring 460 kunde räcka till final. Fast det är lite svårt att säga då det alltid är någon som misslyckas och förhållandena kan vara svåra.

Nikkanen har klarat 460 utomhus och inomhus skrivs rekordet en centimeter högre. Det är sannolikt att ett personbästa krävs för att ta sig till final.

– Jag är ute efter en finalplats. Jag är nöjd över att vi hade en träningsperiod med mycket hoppträning. I vår gren kan man på kort tid höja formen med många centimeter. Nivån är väldigt hög men jag måste bara kunna möta utmaningen. Kvalet är som vilken annan tävling, inte mer än det. Jag gillar att hoppa i stortävlingar och inte funderar jag något extra över att jag kanske måste hoppa personbästa för att komma till final, säger Nikkanen.

Nikkanen tror att VM-finalen i London kan bli en av alla tiders högklassigaste. I Peking där Nikkanen kom tia på 460 vann kubanen Yarisley Silva på 490, silvret gick åt Fabiana Murer med nytt sydamerikanskt rekord 485 och bronset vanns av Nikoleta Kyriakopoulou som klarade 480.

Stavar på villovägar

Det var i tisdags som Nikkanen styrde mot den bekanta brittiska tävlingsorten. Samma kväll fick hon ett lättande besked: hennes stavar hade också hittat fram till London. Något som inte alls varit en självklarhet i sommar.

– Antingen kommer stavarna fram eller så gör de inte det, säger Nikkanen och drar en suck.

– I år har stavarna inte en endaste gång kommit tillbaka till Finland med samma flyg som jag. Det gäller bara att reagera snabbt då och få tag på dem så snabbt som möjligt. Att stressa över dem på flygplatsen är ett misstag man inte ska göra.

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning