Nikkanen och Murto driver varandra framåt

I rekordform. Minna Nikkanen förbättrade det finska utomhusrekordet med hela 8 centimeter förra säsongen, till 460 cm. Bild: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Minna Nikkanen och Wilma Murto: träningskompisar och värsta rivaler. Nu siktar de mot nya höjder.

Minna Nikkanen har dominerat de inhemska stavarenorna i suverän stil under de senaste säsongerna – fram tills nu. I vintras skrällde sjuttonåriga Wilma Murto till rejält då hon klämde till med nya finska rekordet och juniorvärldsrekordet 471 cm.

– Fysiken har blivit bättre, tekniken har blivit bättre och det är möjligt att sätta ett nytt rekord i sommar, säger Murto som för första gången på många år kunnat förbereda sig för en utomhussäsong utan skador.

Nikkanens personliga rekord är 461 cm. Men hon siktar definitivt högre än så.

– Jag vill att mitt rekord är över 470 cm. Målet är att så småningom höja rekordet dit. Det skulle vara bra att få till det redan i någon av de första utomhustävlingarna, säger Nikkanen som förra sommaren förbättrade sitt utomhusrekord med hela 8 centimeter till 460 cm.

Jag vill inte se hur högt Wilma hoppar i träning.

Murtos utomhusrekord är blygsamma 430 cm. Men som sagt: det här är hennes första hela träningssäsong.

– Förra utomhussäsongen var en stor besvikelse, men jag var skadad och sjuk strax före sommaren.

Konkurrenter

Murto och Nikkanen tränar båda under Jarmo Koivunens ledning. Ibland tränar de tillsammans, men inte hela tiden då Murtos gymnasiestudier begränsar hennes tidsanvändning.

– Wilma skulle säkert vilja träna oftare tillsammans. Men jag tycker det är svårt att fokusera på min egen teknik om vi tränar tillsammans, säger Nikkanen.

– Jag vill inte ens titta hur högt hon hoppar i träningarna.

Däremot är Murto överlycklig över att ha en erfaren elithoppare som träningskamrat. Nikkanen har redan hunnit med ett OS, fyra VM och tre EM trots att hon bara är 28 år.

Det sporrar enormt mycket att se hur Minna hoppar i träning.

– Det är väldigt nyttigt att ha sin rival i närheten, fast det är svårt att se sin träningskamrat som en rival. Det sporrar enormt mycket att hela tiden kunna se hur högt hon hoppar och se hur hon utvecklas.

Löpstark stavhoppare

Precis som en stor del av friidrottseliten finslipade Murto och Nikkanen formen i italienska Formia. Det är ingen hemlighet att stavhopp är två skilda grenar inomhus och utomhus, men enligt dem båda är steget inte så stort som en utomstående är frestad att tro.

– Min löpfart har blivit bättre och jag har blivit starkare. Jag har gått över till längre stavar och flyttat mitt grepp uppåt, men det har känts bra när jag träningshoppat med full ansats, säger Nikkanen.

Skräll. Wilma Murto satte juniorvärldsrekordet 471 cm inomhus i vintras. Bild: Kalle Parkkinen

I relation till Murtos utomhusrekord är hennes insatser under inomhussäsongen helt från en annan planet. Nu gäller det att överföra toppformen till utomhusbanorna: förra säsongen gjorde hon också bra ifrån sig under inomhussäsongen, men fick inte till det under sommaren.

– Utomhus måste du ibland kämpa mot naturkrafterna, men jag är en löpstark stavhoppare som inte påverkas så mycket av regn och vind som en mera teknisk stavhoppare, säger Murto.

– Min teknik och min styrka har blivit bättre. Men jag har inget resultatmål för den här säsongen. Det viktigaste är att min grundnivå stiger. Om jag kan stabilisera mina hopp kring 470 cm är jag nöjd.

Siktar på JVM-medalj

Både Nikkanen och Murto inleder utomhussäsongen på torsdag i bästa tänkbara sällskap i Diamond League-deltävlingen i Rom. Nikkanen har varit med många gånger förut, men Murto medger att hon är lite nervös.

– Det är lite spännande. Förut har jag bara sett Diamond League på tv. Jag är framför allt ute efter erfarenhet och försöker vänja mig vid att tävla mot världseliten, säger Murto.

Murto och Nikkanen är redan klara för både EM i Amsterdam och OS i Rio de Janeiro. Nikkanen siktar på minst final både i EM och i OS, men Murto har inte ännu ställt ribban så högt. För henne är huvudmålet i sommar junior-VM i polska Bydgoszc.

– Jag siktar på en medalj, men det är inte omöjligt att till och med vinna guld.

Mästerskapsrekordet i JVM är 450 cm. 470 cm skulle räcka ganska långt. 470 cm skulle i och för sig räcka ganska långt också i EM och OS.

Ett​ ​hem​ ​med​ ​historia,​ ​och​ ​en​ ​önskan​ ​att​ ​bevara​ ​det​ ​gamla

Många drömmer om ett hem med en lång historia och spännande anekdoter, men för Michaela Borup och Mathias Furuhjelm är det verklighet. 2.4.2020 - 00.00

Mer läsning