Nikkanen frustrerad: "aldrig sett såna vindar"

Minna Nikkanen var inte nöjd med sitt resultat i Paavo Nurmi Games. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Minna Nikkanen fick inte den fullträff hon var ute efter i Paavo Nurmi Games.

Hällregnet har slutat, men flaggorna omkring Paavo Nurmis stadion fladdrar i de kyliga vindarna när damernas stavhopp och kvällens friidrottsgala kör i gång på allvar. Då har Finlands statistiketta Wilma Murto redan lämnat återbud på grund av en fotskada, som ska undersökas närmare.

Det blir en ganska avslagen stavhoppning. Minna Nikkanen klarar på andra försöket sin inledningshöjd 426 cm – årsbästa utomhus – men Ukrainas Maryna Kylypko är den enda som klarar följande höjd 441 cm. Exempelvis Olga Mulina med årsbästat 460 cm blir utslagen på inledningshöjden.

– Jag har aldrig förut hoppat i så omväxlande vindar. Det var svårt att veta om man ska hoppa i medvind eller motvind, säger Nikkanen – tävlingens trea – besviket.

– I kombination med kylan (+12) och lite regn så blir det så här. Löpningen blir styvare och jag måste flytta stegmärkena närmare.

Bra träningar

Under hallsäsongen klarade Nikkanen 455 cm, men hon har inte fått till det i sina två tävlingar utomhus i sommar. I Innsbruck lyckades hon inte alls på den märkliga, tillfälliga ansatsbanan som byggts i stadens centrum och slutade med resultatet 405. I Åbo: 426.

– Jag skulle förstås ha velat få en bättre säsongstart, med flera hopp på olika höjder. Men det hjälper inte att bli och fundera, utan det är bara att se positivt framåt och gå vidare till följande tävling, säger hon.

– Lyckligtvis har jag ändå fått in några bra träningspass mellan tävlingarna, men det grämer förstås.

Finns det någonting alls man kan ta med sig av en tävling som den här?

– Jag såg hur mycket jag måste flytta stegmärkena och hur staven betedde sig i vindarna. Jag kommer ännu att noggrant kolla videoinspelningarna av mina hopp, så säkert är det här till någon nytta, säger Nikkanen.

– Det kan vara liknande förhållanden i stora mästerskap.

Följande tävling är redan på lördag, då det är elittävlingar i Kuortane. Nikkanen siktar på en förbättring där.

– Träningssäsongen har gått bra och min teknik har gått framåt, men jag behöver fler tävlingar med full ansats, säger hon.

Nikkanen och Murto är redan klara för VM i London, som är säsongens höjdpunkt. På det sättet går det ingen nöd på Nikkanen, fast en bra säsongstart säkert hade stärkt självförtroendet på vägen mot VM.

– Det är bra att vi kört hård träning ganska långt in på sommaren, då det varit såna här förhållanden, säger Nikkanen och tillägger positivt:

– Det kan bli ett bra resultat riktigt snart, bara jag får några lyckade tävlingar.

Paavo Nurmi Games:

Stav: 1) Marina Kylypko Ukraina 441, 2) Annika Roloff Tyskland 426, 3) Minna Nikkanen 426 (årsbästa i Finland), 4) Regine Kramer Tyskland 426, 5) Saga Andersson 411.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning