Niki Matheson ny chef för Dansens hus

Niki Matheson lämnar Korjaamo för Dansens hus. Bild: Pressbild

Dansens hus har valt kulturproducenten Niki Matheson till ny chef från och med 1.1.2021.

Niki Matheson har haft flera tunga poster inom kulturlivet i Helsingfors, bland annat som administrativ chef för Helsingfors festspel 2007–2019 och senast som chef för Kulturfabriken Korjaamo. Hon har också en stark bakgrund inom dansen med koreografistudier och administrativa uppdrag för flera dansgrupper och -festivaler, bland dem Helsingfors stadsteaters dansgrupp, Skånes Dansteater, URB och Kuopio dansfestival.

"Dansens hus är ett unikt projekt och en betydande kulturgärning. Dansens hus är en serviceorganisation vars uppgift är att sammanföra dans och publik och jag väntar på att tillsammans med aktörerna inom branscherna presentera dans i alla dess former för en så bred publik som möjligt", kommenterar Matheson i ett pressmeddelande.

Bygget av Dansens hus pågår för tillfället i Gräsviken och planen är att öppna 2022. Det är första gången i Finland som danskonsten, efter årtionden av ansträngningar, är på väg att få ett eget hus. Tidigare i år försökte huset byta namn till Form, vilket väckte en hel del polemik speciellt inom dansfältet och ledningen backade namnbytet i juli. Tidigare chefen Matti Numminen avgick från sin post 23.10.

Läs också: Dansens hus schabblar med sitt namnval

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning