Nike backar policy som ströp sponsorpengar till gravida

Allyson Felix satte år 2017 nytt rekord i antal VM-medaljer (16). Arkivbild. Bild: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

Nike har på senare tid fått ta emot en rejäl skopa kritik från friidrottsstjärnor då de har fått sina sponsorkontrakt avslutade på grund av att de väntar barn.

– Det här är ett exempel på att idrottsindustrin fortfarande är för och av män, sade den amerikanska löparen Allyson Felix, som var en av flera som upplevt sig diskriminerade av varumärkesjätten, i veckan.

Två andra som den senaste månaden har vittnat om att de under sin graviditet plötsligt slutade få sponsorpengar av Nike är den amerikanska medeldistanslöparen Alysia Montano och den brittiska långdistanslöparen Jo Pavey.

Detta i enlighet med Nikes tidigare policy med prestationsbaserade utbetalningar som inte tog någon hänsyn till om idrottare var gravida, en policy som klädesmärkesjätten nu har backat ifrån.

– Vi har insett att Nike kan göra mer och ser det här som en stor möjlighet för sportindustrin att kollektivt utveckla sitt stöd till kvinnliga friidrottare, säger Nikes talesperson Sandra Carreon-John i ett uttalande till den amerikanska tidningen New York Times.

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning