Niinistös talibankommentar upprör – oppositionen kräver att Sipilä tar ställning

Försvarsministern Jussi Niinistö har kritiserat beslutet att skicka underrättelselagarna tillbaka till grundlagsutskottet för en ny behandling. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Fyra oppositionspartiers riksdagsgruppsledare kritiserar försvarsministern Jussi Niinistö i ett öppet brev till statsminister Juha Sipilä.

Jussi Niinistö (Blå) har på sistone varit kritisk till hur några experter har uttalat sig om underrättelselagarna. På grund av experternas kritik mot lagförslaget drogs det tillbaka från riksdagens föredragningslista endast par timmar före plenum och skickades tillbaka till grundlagsutskottet.

I ett blogginlägg kallade Niinistö experterna för "grundlagstalibaner". Den som framför allt har varit i skottgluggen är professor Martin Scheinin.

Det är SDP, De gröna, Vänsterförbundet och SFP som har skrivit under brevet.

– Niinistö försöker blanda sig i riksdagens arbete och behandlar en grundlagsexpert osakligt, skriver oppositionspartierna.

Underrättelselagarna är för tillfället uppe för behandling i grundlagsutskottet. På onsdagen hördes experter i frågan.

I brevet skriver oppositionspartierna att det är ohållbart att en minister försöker blanda sig i riksdagens arbete och i synnerhet när det gäller arbetet med grundlagsenligheten.

– Vi ber regeringen under statsministerns ledning att ta klar ställning om försvarsminister Niinistös ageranden och ståndpunkter godkänns av statsministern och regeringen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning