Ny mätning: Niinistös stöd på väg nedåt? 64 procent skulle rösta på honom

President Sauli Niinistö kan tills vidare känna sig lugn. Hans gallupsiffror ger honom en klar seger i presidentvalet i januari 2018.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

I Yles senaste gallupmätning var stödet för den sittande presidenten 80 procent. Nu publicerar Alma Media en gallup där stödet har sjunkit till drygt 60.

Stödet för den sittande presidenten Sauli Niinistö (valmansförening) har rasat på bara en vecka, åtminstone om man ska tro galluparna. I Alma Medias gallup, som publicerades på fredagen, uppger bara 64 procent av de tillfrågade att de skulle rösta på Niinistö. I Yles gallup, som kom för drygt en vecka sedan, var stödet för presidenten 80 procent.

Det bör påpekas att galluparna är gjorda på olika sätt och inte kan jämföras rakt av. Därmed bör skillnaderna i galluparna tas med en nypa salt.

I Alma Medias gallup får Pekka Haavisto (Gröna) 12 procent och resten av kandidaterna 1–3 procent. 8 procent vet inte vem de skulle rösta på.

I Yles gallup fick Haavisto 10 procent och Laura Huhtasaari (Sannf) 4 procent medan resten av kandidaterna fick mellan 2 och 1 procent.

Paavo Väyrynen (valmansförening) fanns inte som alternativ i Yles gallup, men däremot i Alma Medias. Väyrynens kandidatur förklarar ändå inte raset i Niinistös siffror.

Alma Medias gallup frågade även hur Niinistö skulle klara sig mot de övriga kandidaterna ifall det blir en andra omgång i presidentvalet i januari.

I andra omgången skulle Niinistö mot Haavisto ge Niinistö segern med 79 mot 21 procent. De övriga kandidaterna skulle Niinistö klå med över 90 procent.

Stödet för Niinistö är något större bland kvinnor än män. Likaledes är stödet större bland äldre än yngre väljare.

I Alma Medias gallup intervjuades 1 500 personer per telefon och internet. Felmarginalen är 2,5 procent.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00