Niinistös möte med Trump tidigareläggs – träffas redan i dag

Bild: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Mötet mellan president Sauli Niinistö och USA:s president Donald Trump i Washington flyttas från i morgon till i dag, uppger presidentens kansli för FNB.

Meningen var att de två presidenterna skulle träffas i Vita huset i morgon, men mötet tidigareläggs eftersom Donald Trump ska besöka det stormdrabbade Texas. Mötet mellan presidenterna inleds efter klockan 22 finsk tid.

Stormen Harvey slog till mot Texas i helgen. Den hade först orkanstyrka men har sedan försvagats och klassas nu som en tropisk storm. I Houston kämpar man nu mot svåra översvämningar som störtregnet fört med sig.

Yle och Ilta-Sanomat rapporterade förra veckan att Sauli Niinistö tänker diskutera situationen i Östersjöregionen och de arktiska områdena med Trump. Niinistö berättade för medierna om sina planer under ett besök i Egentliga Finland i lördags.

Med östersjösituationen syftade Niinistö bland annat på Rysslands och Vitrysslands krigsövning Zapad och den övning vid Sveriges kust där bland annat Finland och USA deltar.

– Allt det här är ett tecken på att spänningarna på ett sätt har ökat, sade Niinistö enligt Yle.

Som ett annat exempel på samtalsämnen nämnde Niinistö de arktiska områdena. Finland är för tillfället ordförande för Arktiska rådet, efter USA. 

Detaljerna diskuteras med andra

Finlands tidigare ambassadör i USA, Jaakko Iloniemi, sade i en intervju med FNB förra veckan att många amerikanska tjänstemän måste sätta sig in i läget i Finland när de förbereder mötet.

– Det här har vi nytta av i framtiden, sade Iloniemi.

Mark Katz, gästande amerikansk forskare vid Utrikespolitiska institutet, var inne på samma linje: Finland får mycket uppmärksamhet i Washington i och med besöket.

Katz tror att de mer detaljerade och innehållsrika diskussionerna under besöket i Washington förs med andra personer än Trump.

– Det här är en stor möjlighet för Finland, sade Katz till FNB förra veckan.

Katz antar att Trumps medarbetare informerar honom om läget i Finland. Enligt Katz är skillnaden dock stor jämfört med tidigare presidenter som förberedde sig väl inför sina möten. Det här har man märkt redan i Trumps diskussioner med Rysslands president Vladimir Putin.

– Om han (Trump) inte känner till detaljer om USA:s relation till Ryssland, gör han verkligen inte det om USA:s relation till Finland, sade Katz.

Varken Iloniemi eller Katz kan med säkerhet säga varför Trump vill träffa Niinistö. Bägge tror att det är möjligt att Trump, som har problem med relationen till Ryssland, vill höra hur man ska handskas med ryssarna och president Vladimir Putin.

Enligt Katz har finländarna ett gott anseende i USA som Rysslandskännare. Kanske Trump vill säga: "Titta: också Finland kommer överens med Ryssland, varför kan inte vi också göra det."

– Å andra sidan är det inte alls säkert att han verkligen tänker så här, säger Katz.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03