Niinistös lågmälda allvar gjorde sig väl bredvid Trump

Sauli Niinistö imponerar på Juri von Bonsdorff. Bild: AFP / Lehtikuva / Jim Watson

Jag känner inte president Sauli Niinistö personligen, men han verkar i allra högsta grad vara en man som föredrar genomtänkta svar i stället för impulsiva uttalanden.

Sauli Niinistö är tålmodig och till och med långsam till tempot ibland. I mångt och mycket är han med andra ord diametralt annorlunda än sin värd i Vita huset i går, president Donald Trump.

Och att kliva upp i talarstolen bredvid Trump, vars presskonferenser ibland blivit surrealistiska fyrverkerier, kan vara en utmanade uppgift. Men Niinistö klarade sig galant. Dels hade Trump en av sina lugnare föreställningar, sannolikt för att pressen lät honom i mångt och mycket vara i fred av respekt för händelserna i Texas, och dels hade Niinistö integritet nog att vara just den han är och inget annat.

Och det gällde inte endast uppträdandet utan också substansen. Där Trump vägrade att säga någonting alls om Ryssland och den amerikanska pressen i huvudsak målar upp ryssarna som ondskans imperium, höll Niinistö huvudet kallt och förespråkade dialog och små steg framåt. Tyst och genomtänkt arbete i stället för hotfull och överdramatiserad retorik.

Niinistö tvekade inte när han, i den amerikanska presidentens hem, påminde den Natoskeptiska Trump om alliansens betydelse för den europeiska freden. Lika lite darrade Niinistö på manschetten när han lyfte upp klimatförändringen och hotet mot de arktiska områdena fast mannen i talarstolen bredvid inte anser frågan värd en sekund av hans dyrbara tid.

Men vad ska Finland göra med presidentens duktiga prestation? Den brutala sanningen är att USA i det stora hela inte bryr sig ett skvatt om Niinistös besök. Inte ens Vita husets amerikanska presskår gjorde det. Betydligt mer sannolikt är att besöket hade en positiv betydelse på tjänstemannanivå där Finland traditionellt försöker föra fram sina prioriteringar.

Och om Niinistö dessutom fick ge Trump en snabbkurs i goda Rysslandsrelationer kan man klassa besöket som en framgång.

Juri von Bonsdorff Medarbetare i Washington

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning