Niinistö: Trump lovade att kontakten mellan oss hålls öppen

Bild: LEHTIKUVA/Antti Aimo-Koivisto

President Sauli Niinistö är mycket nöjd med sitt möte med USA:s president Donald Trump. Han säger att det lätt uppstod en samtalskontakt med Trump genom dialogen.

– Trump konstaterade att kanalen nu är öppen, och att den kommer att vara det. Det här är naturligtvis en värdefull sak för oss, sade Niinistö.

Presidenten uppgav att han presenterat Finland för Trump genom en rad korta slogans. Han har fått uppfattningen att man då man talar med USA:s nuvarande statschef inte ska framföra långa motiveringar.

Niinistö berättade för Trump att Finland är det enda landet som betalade sina skulder efter första världskriget och Sovjetunionens enda europeiska granne som stormakten inte ockuperade under andra världskriget. Finland lånade pengar av USA under 1918–1920 då det rådde livsmedelsbrist i landet.

– Det här skapar en berättelse om oss där vi är pålitliga och tar hand om oss själva. Det är viktiga egenskaper i dagens värld.

Niinistös redogörelse verkar ha gjort intryck på Trump: under presskonferensen på måndagen sade Trump att Finland är det enda landet i regionen som klarat av att förbli "fritt från Sovjetunionen" i hundra år.

Niinistös bild av Trump förändrades däremot inte under mötet. Niinistö sade att han genom medierna fått en mycket färgstark bild av presidenten och att Trumps stil under mötet motsvarade förväntningarna. 

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03