Niinistö till svenska journalister: "Jag ska ringa Putin"

Sauli Niinistö säger att han ska ringa Vladimir Putin, men inte när. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Finland skulle vara säkrare om också Sverige går med i Nato, anser president Sauli Niinistö. – Du har någon bakom dig, som kan skydda dig, och har samma mål och tänkande som du, säger han.

På torsdagen kom president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin (SDP) med det väntade - men ändå historiska - beskedet att de anser att Finland måste ansöka om medlemskap i Nato, och det utan dröjsmål. Den första verbala ryska reaktionen kom bara timmar efter beskedet.

– Det var väntat, säger Sauli Niinistö om hoten i en intervju med några svenska medier i Helsingfors.

– Men det är oklart vad de menar. Jag tror inte att det blir några militära offensiver, däremot är det mycket möjligt att det kan bli något i hybridvärlden.

Andra möjliga ryska reaktioner som Finland förbereder sig för är kränkningar av det finska luftrummet. Eller ökad militär närvaro vid den 130 mil långa gränsen som landet delar med Ryssland.

Kan inte gå tillbaka

Finland har en särskild relation till den stora grannen i öst, av historiska och geografiska skäl.

– Den relation som Finland har haft med Ryssland ändras nu, säger Niinistö.

– Vi kan inte inte gå tillbaka till det vi har varit vana vid. Men Ryssland borde också ha intresse av att vi inte har stora spänningar vid gränsen hela tiden.

För Niinistö personligen ändrades allt när Rysslands president Vladimir Putin ställde krav på Nato i slutet av förra året om att inte ta in nya medlemmar. Det var också ett intrång på Finlands och Sveriges rätt att själva bestämma över sin säkerhetspolitik.

Det var då hans process mot Natomedlemskap började, och när Ryssland invaderade Ukraina var det den sista avgörande pusselbiten.

Niinistö har genom åren haft många samtal med Vladimir Putin. Senast de talades vid var i mars.

– Men jag ska ringa honom, säger Niinistö utan att vilja säga när.

– Jag är ingen person som bara smiter i väg runt hörnet. Jag tänker ringa honom och konstatera att situationen har ändrats, som vi båda vet.

Sverige i ryggen

Att Sverige och Finland bör gå med samtidigt i Nato har sagts så ofta den senaste tiden att det nästan har blivit som ett mantra. Men för Finland har det reell betydelse.

Niinistö pekar på att kriget i Ukraina har visat på vikten av att det militära försvaret har uppbackning och "djup". Om Finland skulle attackeras skulle Sverige ha rollen att finnas där bakom.

– Du har någon bakom dig, som kan skydda dig, och har samma mål och tänkande som du, säger Niinistö.

För Nato skulle det också bli en stor skillnad om både Sverige och Finland blir medlemmar och ge helt andra möjligheter till planering och försvar kring Östersjön.

Men Niinistö ser inte enbart säkerhetspolitiska fördelar om både Sverige och Finland går med. Det skulle också innebära att två stabila, demokratiska välfärdsstater bidrar med sina värderingar till alliansen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning