Niinistö: Finländarna i al-Hol är också en säkerhetsfråga

President Sauli Niinistö. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Republikens president Sauli Niinistö säger att regeringens planer för finländarna i al-Hol har förblivit lite oklara. Presidenten kommenterade frågan i Radio 1 på lördagen. Försvarsminister Antti Kaikkonen önskar ett snabbt beslut.

President Sauli Niinistö svarade på lyssnarnas frågor i Radio 1 på lördagseftermiddagen. Han fick också ta ställning till frågan om de finländska barnen och mammorna i lägret al-Hol i Syrien.

– Jag vill inte föregå regeringens beslut, men det handlar ju också om en säkerhetsfråga. De övriga nordiska länderna har ju följt linjen att man hjälper i främsta hand sjuka och föräldralösa barn. På måndag vet vi säkert vilken regeringens linje är, säger Niinistö.

Niinistö medgav också att det förblivit oklart för honom hur långt framskridna planer regeringen har för att hämta hem de finländska medborgarna från lägret al-Hol.

Regeringens och utrikesminister Pekka Haavistos agerande i fråga om finländarna i al-Hol kommer att dryftas på tisdagens interpellationsdebatt i riksdagen.

Också försvarsminister Antti Kaikkonen (C) kommenterade frågan i Yles program Lördagsettan på lördagsmorgonen.

– Ju längre vi drar ut på det här beslutet, desto sämre för alla berörda, sade Kaikkonen.

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) vill inte använda skattebetalarnas pengar på att finansiera hemkomsten för de IS-mödrar som befinner sig på lägret al-Hol i Syrien. Bild: Roni Rekomaa/Lehtikuva

Kaikkonen förhåller sig tveksamt till att finansiera hemkomsten för IS-mödrarna i al-Hol.

– Jag och många andra finländare har säkert svårt att förstå varför någon över huvud taget åker till sådana förhållanden och deltar i terroristisk verksamhet. Och om man åker dit så kan man ju fråga sig om Finland har en skyldighet att hämta dem tillbaka på skattebetalarnas bekostnad, säger Kaikkonen i Yles intervju.

Kaikkonen understryker att finländska medborgare har en grundlagsstadgad rätt att återvända till Finland på egen bekostnad. Han är å andra sidan beredd att hjälpa de barn som befinner sig i lägret al-Hol.

– Över hälften av de finländska barnen är mig veterligen yngre än fem år. De är förstås oskyldiga till sin situation. Hjärtat säger att vi borde kunna hjälpa åtminstone dem, säger Kaikkonen till Yle.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning