Niinistö på FN:s toppmöte: Räcker inte med att sätta mål

FN:s särskilda sändebud för klimatfrågor Michael Bloomberg (t.v), Sauli Niinistö och Chiles president Sebastian Pinera i FN under måndagen. Bild: Timothy A. Clary/Lehtikuva-AFP

Finlands nationella klimatmål hör till de mest ambitiösa i världen. Det konstaterade president Sauli Niinistö i sitt tal på FN:s klimattoppmöte i New York.

På måndagskvällen finsk tid var det Finlands och president Sauli Niinistös tur att tala på FN:s klimattoppmöte i New York.

Niinistö sade i sitt tal att en global övergång till kolneutralitet är vad som nu krävs. Det innebär en övergripande omvandling av våra samhällen. Halvdana åtgärder räcker inte, utan vi måste nu vara villiga att anpassa all vår politik till förmån för effektiva klimatåtgärder.

Finland vill fungera som en ledare i detta arbete och Niinistö anser att vårt nationella klimatmål är bland de mest ambitiösa i världen.

– Ribban har satts mycket högt. Vi vill leda med exempel. Det räcker inte med att sätta mål. Det viktiga är att faktiskt uppnå dem, sade Niinistö.

Men att nå målet om koldioxidneutralitet innan år 2035 är en krävande uppgift.

– Vi måste påskynda våra utsläppsminskningar. Vi måste också öka våra kolsänkor. Men vi vet också att den teknik och de innovationer som behövs för detta redan existerar, sade Niinistö.

Han avslutade sitt tal med att försäkra mötesdeltagarna om att Finland helhjärtat satsar på kraftfulla klimatåtgärder, både globalt, i koalition med andra och på nationell nivå.

– Utmaningen är enorm. Men belöningen är avsevärd: nämligen en hållbar framtid för kommande generationer. Det är vårt ansvar att bygga upp den.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning