Niinistö och Stubb tar avstånd från rasism på sociala medier

Sauli Niinistö fördömer rasism mot barn. Bild: Antti Aimo-Koivisto

Både president Sauli Niinistö och finansminister Alexander Stubb har kommenterat Yles intervju med 11-årige Valtteri Saarinen.

Saarinen berättade i Yles morgon-tv att det är vardag för honom att kallas "neger" och "bajsfärgad". Det händer att busschauffören inte stannar på Saarinens hållplats då han vill stiga på bussen och han har fått tillsägelser om att inte vistas på gården tillsammans med andra – vita – barn.

Saarinen, som adopterades till Finland då han var baby, sade att han ofta blir kallad fula saker. Han hoppades att vuxna skulle ingripa i sådana situationer.

– Det känns inte bra då man blir kallad saker och det är lite ångestframkallande. Men det har hänt så ofta så man orkar inte längre bry sig, sade Saarinen. 

Intervjun sändes med anledning av veckan mot rasism som inleddes i dag.

President Sauli Niinistö kommenterade intervjun på Facebook med att tydligt ta avstånd från rasism.

"Ibland blir man chockad redan från morgonen. Så hände i dag då Valtteri berättade om sina upplevelser i tv. Sådan här orättvisa får inte förekomma i Finland."

Presidenten fortsatte med att berömma Valtteri för att vara ett djärvt föredöme för andra under veckan mot rasism.

Även finansminister Alexander Stubb (Saml) tackade Valtteri på Twitter och påpekade att det är var och ens skyldighet att ingripa mot rasism.

Läs även Micaela Römans ledare om rasism och fallet Terhi Kiemunki.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bokåret 2021 på Bokström

Mer läsning