Niinistö och Putin ringdes och diskuterade Finlands Natoansökan – "Ett misstag", säger Putin

Republikens president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin förde ett telefonsamtal i dag. Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva, Kirill Kudryavtsev/Lehtikuva-AFP

Republikens president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin talade med varandra i telefon idag, meddelar presidentens kansli.

Under samtalet konstaterade president Sauli Niinistö att de ryska kraven som Rysslands president Vladimir Putin ställde på Nato i slutet av förra året om att inte anta nya medlemmar, samt Rysslands invasion av Ukraina i februari har förändrat Finlands säkerhetsmiljö i grunden. President Niinistö meddelade också att Finland kommer att ansöka on Natomedlemskap inom de närmaste dagarna.

Enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax ska Putin ha svarat att han anser att Finland begår ett misstag genom att ansluta sig till Nato och att ett Natomedlemskap skulle skada relationerna mellan Finland och Ryssland. Putin betonade också att inga säkerhetshot riktas mot Finland.

Niinistö sade att han vid sitt första möte med president Putin år 2012, hade sagt att varje självständig nation maximerar sin egen säkerhet och att det samma gäller nu. Niinistö påpekade att genom att bli medlem i Nato stärker Finland sin egen säkerhet och tar sitt ansvar och att det är inte bort från någon. Att Finland också i fortsättningen vill sköta alla praktiska frågor som vår gemensamma gräns ger upphov till på ett sakligt och professionellt sätt, betonades också i samtalet.

"Diskussionen var rättfram och tydlig utan att vara tillspetsad. Det ansågs vara viktigt att undvika spänningar", säger president Niinistö i ett pressmeddelande.

President Niinistö upprepade sin djupa oro över det mänskliga lidande som den ryska krigföringen i Ukraina har orsakat i samtalet med Putin. Niinistö betonade också behovet av fred. Han vidarebefordrade den vädjan som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj framförde tidigare i veckan om att trygga evakueringen av civila.

Senast Niinistö pratade med Putin var i mars. Telefonsamtalet initierades av Finland efter att Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin i torsdags gav sitt stöd för att ett finländsk Natomedlemskap ska ansökas om så snabbt som möjligt.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning