Niinistö gästade Putins anspråkslösaste lyxjakt

President Vladimir Putins förmögenhet är en väl bevarad hemlighet, men den sägs vara astronomisk. Bland yachtexpertis världen över har man de senaste åren slutit sig till att Putin förfogar över flera superjakter.

"Olympia", som med sina 57 meter är snäppet större än "Chayka", som president Sauli Niinistö fick besöka för en kort tur utanför Sotji, skall Putin ha fått av sin beundrare, mångmiljardären och fotbollsklubben Chelseas ägare, Roman Abramovitj.

Enligt applikationen Shipfinder ligger "Olympia" också förtöjd just nu vid en av pirerna i Sotjis hamn, så Putin kunde välja mellan två lyxjakter. "Chayka" är dock den ryske presidentens officiella jakt.

Den största av jakterna som förknippas med Putin är "Graceful" som mäter hela 88 meter och sägs vara värd 100 miljoner USD. "Graceful" byggdes ursprungligen på varvet Sevmash nära Arkangelsk, mera känt för att bygga atomdrivna ubåtar. När hon år 2010 skulle bogseras till Tyskland för inredningsarbeten slets hon loss från sina förtöjningar och råkade ut för en fatal grundstötning.

När fartyget färdigställts på varv i Tyskland hade den fått en simbassäng som är 15 meter lång och som enkelt kan konverteras till ett dansgolv.

"Chayka" är inte fy skam hon heller. 54 meter lång inrymmer hon bland annat en 100 kvadratmeter stor salong på övre däck. Där kan de tolv gäster, som jakten kan erbjuda spatiösa utrymmen, njuta av en stor pool med en vattenfallsvägg i glas, en sexpersoners jacuzzi, barbecue och matsal med plats för fjorton gäster.

Av bilderna att döma trivdes presidenterna främst på "Chaykas" akterdäck. Det var säkert ett gott val för enligt nyhetsbyrån RIA Novosti följdes "Chayka" under hela turen utanför Sotjis kust av en flock delfiner som underhöll presidenterna med sina akrobatiska hopp.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03