Niinistö: Cirkeln av misstroende måste brytas

Bild: Anni Reenpää

President Sauli Niinistö säger att den stämning av misstro som råder mellan Nato och Ryssland måste brytas.

– Utsikten att misstroendet bara växer och växer stadigt, är mycket dålig, säger president Sauli Niinistö till FNB.

– I de baltiska länderna är man rädda för Ryssland, i Ryssland känner man att Nato är ett hot. Samtidigt försäkrar både Ryssland och Nato själva att de inte hotar någon. Vi befinner oss i en cirkel av misstroende.

Niinistö säger att han presenterade tanken om förbättrad flygsäkerhet i Östersjöregionen för Rysslands president Vladimir Putin som en del av strävan att förbättra tilliten. I Ryssland har man kallat initiativet för "Niinistö-avtalet", vilket Niinistö inte har något emot.

– Vem som helst kan använda vilket namn som helst. Nu befinner vi oss redan i en mycket bredare helhet. Jag tycker att det är en bra sak att det finns något på agendan som man försöker enas om.

Niinistö säger att han tog upp frågan om riskerna med så kallade mörka flygningar med ryssarna redan på hösten. Han konstaterade då att det skulle vara en att positivt steg att minska riskerna genom att till exempel använda transpondrar. Putin gav förslaget sitt stöd då han besökte Gullranda nyligen och uppgav att Ryssland kommer att ta upp frågan under mötet med Nato.

Ukraina mått på framsteg

Frågan togs upp på Natos och Rysslands möte på onsdagen. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg sade att flygsäkerhetsreglerna borde tas upp i stort. Incidenten där ryska plan flög mycket nära ett amerikanskt örlogsfartyg på Östersjön väckte fortfarande irritation.

Niinistö sade att andan under gårdagens möte, trots hårda uttalanden, var bättre än under det senaste mötet i april. Den avgörande mätaren för framsteg är trots det fortfarande hur fredsavtalet i Ukraina verkställs.

– Om man talar mer omfattande om lugna ned situationen så är det Minsk-avtalet som kommer att vara mätaren för det under de kommande månaderna.

Niinistö är nöjd över att diskussionerna mellan Nato och Ryssland fortsätter trots allt.

– Det är bra att de talar med varandra. Vi följer med lite på avstånd åt vilket håll de stora går. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning