Niinistö: Både Ryssland och Finland är trygga länder

Angenäm diskussion. President Sauli Niinistö i diskussion med Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev. Bild: Lehtikuva/Anniina Luotonen

President Sauli Niinistö anser att båda Finland och Ryssland är trygga länder. Därför borde asylsökande inte få möjlighet att välja mellan länderna.

Sauli Niinistö framförde sin syn på saken då han träffade Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev i München på fredagskvällen.

Niinistö och Medvedev höll ett bilateralt möte i samband med den internationella säkerhetskonferensen i staden.

– Ni har gett en intervju, inledde Niinistö då han träffade Medvedev.

Det var samma ord som Niinistö använde då han 2012 träffade Rysslands befälhavare Nikolaj Makarov. Makarov hade då sagt att ett finskt Natomedlemskap skulle utgöra ett hot mot Ryssland.

Niinistö talade ovanligt länge med Medvedev under mötets offentliga del. I regel brukar man endast utbyta artighetsfraser så länge som journalister är på plats.

– Jag ville föra fram den här diskussionen som väckt mycket intresse och kanske också en del förvirring i Finland, och som vi såg så var han beredd att svara, sade Niinistö.

Medvedev hade i en intervju med tyska Handelsblatt på fredagen sagt att Ryssland inte kan hindra asylsökande från att resa över gränsen till Finland. Han hänvisade till att Europakonventionen förhindrar det.

Niinistö godtar inte motiveringen eftersom Ryssland tidigare inte har släppt människor över gränsen till Finland om de inte haft resedokument.

– Ryssland är också ett tryggt land och den princip som jag tror kommer starkare fram är att en asylsökande inte har någon optionsmöjlighet. Just det har delat åsikterna också inom Europeiska unionen så som vi har sett.

Rysslandsbesök i mars

Medvedev förmedlade också en inbjudan från president Vladimir Putin till Niinistö att besöka Ryssland. Niinistö sade till journalisterna att man redan tittat på tidtabellen och att man planerar ett besök i mars. Niinistö berättade att han också frågat Medvedev om läget i Syrien.

I intervjun i Handelsblatt anklagade Medvedev Europas ledare för att ha skapat flyktingkrisen.

– Jag beklagar, men att lämna dörrarna på vid gavel som Europa gjorde och önska alla välkomna är dumt, om inte värre, sade Medvedev. 

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning