Niinistö: Både Finland och Sverige försvarar Åland

Under måndagen diskuterade President Sauli Niinistö självstyrelselagen med åländska politiker och tjänstemän. Från vänster: Lantrådet Katrin Sjögren, lagtingsledamot Viveka Erikson, president Sauli Niinistö, lagtingsledamot Veronica Thörnroos och lagtingets talman Gun-Mari Lindholm. Bild: SPT/Ida. K. Jansson / Nya Åland

President Sauli Niinistö säger att i en potentiell krigssituation försvarar både Finland och Sverige den åländska neutraliteten.

Under sitt besök på Åland på måndagen säger president Sauli Niinistö att i krigssituationer försvarar både Finland och Sverige den åländska neutraliteten.

Han poängterar att det inte betyder att Sverige försvarar Åland, utan den åländska neutraliteten, vilket enligt honom är skillnad. Det är Finland som ansvarar för att försvara Åland som landskap.

Niinistö säger att samarbetet med Sverige aldrig varit så här bra under hans tid i politiken.

– Jag träffade Stefan Löfven senast i Bryssel och pratar ofta med honom i telefon. Det är viktigt att vi fortsätter att ha öppna diskussioner, också med andra länders statsministrar och deras ministrar, säger Niinistö.

Under toppmötet i Helsingfors diskuterade Niinistö med ledarna för Rysslands och USA:s försvarsmakter och han konstaterar att man kring Östersjön kunde spela bättre tillsammans.

– Viktigast är att den spänning vi har, främst i Ukraina, ska släppa. Då kan vi säga att vi har fred i Europa, säger Niinistö.

En nästan skuldfri bostad ger dig flera möjligheter i din ekonomi

Ett omvänt bostadslån innebär utnyttjande av den förmögenhet man har fast i sin bostad. Om man känner att pensionen inte räcker till och besparingar sitter i väggarna, kan man frigöra medel genom att ta banklån på upp till hälften av bostadens värde. 25.4.2019 - 10.46