Niinistö: Allt är "kanske inte i bästa skick" i idrottsvärlden

President Sauli Niinistö säger att idrott visserligen inte är kopplad till partipolitik, men nog till principer som politiken för fram, som mänskliga rättigheter. Bild: Mikko Stig/Lehtikuva

President Sauli Niinistö har stött på skarpa kommentarer om att idrott och politik inte hör ihop. Efter beslutet om att flytta hockey-VM från Vitryssland säger han att det är mänskliga och samhälleliga principer som ska stå som par till idrotten, "till exempel mänskliga rättigheter".

Efter internationella ishockeyförbundet IIHF:s beslut att flytta hockey-VM från Vitryssland framförde förbundets vice ordförande Kalervo Kummola ett tack till president Sauli Niinistö och utrikesminister Pekka Haavisto för deras insatser.

President Niinistö själv tonar ner sin roll i sammanhanget och säger att Kummola är "väldigt artig".

Presidenten svarade på frågor om det då han träffade de politiska journalisternas förening via videolänk på torsdagen. Han hade i ett tidigare skede sagt att VM-frågan ska speglas mot huruvida det sker någon förändring i läget i Vitryssland.

– Då, och efter det, har jag fört många samtal med Kummola och min huvudsakliga roll har väl varit där, säger Niinistö.

Hockeyförbundet uppgav säkerheten, den politiska oron och coronaviruset som officiella orsaker för flytten av VM, men nämnde inte direkt människorättsfrågor. Kummola har dock sagt att de mänskliga rättigheterna varit viktigast för honom.

Förhållandena i andra länder har också engagerat i debatten om idrottsevenemangen. I kommande fotbolls-VM har ljuskäglan riktats mot Qatar och gästarbetarna där.

– Jag har varit ordförande för Bollförbundet, och under den tiden men också senare har jag funderat mycket på hur olika strukturerna är i idrotten jämfört med politiken, där man har direkt ansvar. I politiken behöver man väljare och de ser på vad man gör med deras röster. Men strukturen i idrotten är olik, och vi har sett många exempel på att allting kanske inte är i bästa möjliga skick.

– Jag tror att man i framtiden börjar tänka alltmer på hur man arrangerar stora idrottstävlingar, och det betyder också något slags press på dem som vill ha möjlighet att ordna sådana – på deras beteende, säger Niinistö.

Han samtalade med Rysslands president Vladimir Putin på torsdagen, men då diskuterades inte VM och Vitryssland.

Om ordparet idrott och politik säger Niinistö att det är mer korrekt att tala om "samhälle och mänsklighet", snarare än om politik.

– När jag minns tiden i Bollförbundet och också efter det i sällskap av idrottsledare, har det sagts rätt strängt att politik inte har något med idrott att göra. Må så vara att det åtminstone inte är partipolitik, men visst har det att göra med de principer som politiken för fram, till exempel mänskliga rättigheter, eller rättvist och jämlikt agerande. Det är inte politik och idrott som är ordparet, utan principer och idrott, säger Sauli Niinistö.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Finland behöver Östersjön – vi kan och ska ännu rädda den

Mer läsning