Niggli vann totalen då Närhi kollapsade

Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Orken tröt för jagade Anna Närhi. För jagande Simone Niggli tröt den inte.Schweiziskan hämtade in, kom ikapp, valde rätt, drog ifrån och vann totalsegern i O-ringen 2018.– Jag hade aldrig tänkt inför dagen att det skulle räcka till seger, säger den 40-åriga stjärnan.

Avståndet upp till IFK Göteborgs finländska landslagslöpare Anna Närhi var över tre minuter inför fredagens avslutande etapp.

Med tanke på hur pigg Närhi sett ut under veckan i Örnsköldsvik så kändes det som ett avstånd för svårt att ta in även för en schweizisk orienteringsikon. Särskilt när Simone Niggli dessutom brände sin första kontroll med ett par minuter.

– Då tänkte jag mer på Anna Haataja som jagade bakom mig. Då blev jag jätteförvånad när jag såg den andra Anna vid tredje kontrollen, säger Niggli.

De följdes åt en bit, tills deras vägar splittrades igen.

– Jag tänkte att jag kör mitt vägval, och det var ett vägval på stigarna. Där kan jag springa ganska fort.

Ovetandes om valet var rätt fortsatte Niggli i rask takt genom Höga Kustens skogsfyllda terräng. Först vid den näst sista kontrollen förstod hon att hennes val, och ork gentemot en tröttkörd Anna Närhi, skulle ge totalsegern.

"Missade och missade"

In på upploppet var hon ohotad, med drygt sex minuter tillgodo på finländskan.

– När jag hörde speakern där vid näst sista så var det helt underbart. Man kan inte jämföra det med en VM-seger men för mig är detta det högsta jag kan vinna nu. Det är jättestort att kunna springa fem jämna dagar.

Och därmed kunde ännu en merit, hennes femte totalseger i O-ringens elitklass, adderas till ett redan välfyllt prisskåp.

Den andra vägen då? Den Anna Närhi valde att ta. Den visade sig vara ett ofrånkomligt val för finländskan.

– Jag hade en annan takt i benen och kände att jag bara behövde göra mitt eget lopp. Men hon (Niggli) var mycket starkare i dag, säger Närhi efter målgången.

Det tog längre än hon hade planerat att ta sig dit efter att Ångermalandsskogen bjudit på en hel del överraskningar.

– Det var kämpigt hela vägen. Jag missade, missade och missade. Men sett till hela veckan är jag jättenöjd, säger Närhi, som tog andraplatsen före svenska landslagsorienteraren Lisa Risby, OK Kåre.

I herrklassen var det ingen som kunde hota totalledaren Magne Daehli från Norge.

Annons: Förvaringstjänster ny nisch för Grabbarna Flytt

Finlandssvenska företaget Grabbarna Flytt har på sina fem år vuxit så det knakar. Förutom flyttservice och logistiska tjänster åt både privathushåll och företag kan man som nyhet nu också erbjuda förvaring. 14.2.2020 - 10.44

Mer läsning