Nigeria nära åttondel: Inga misstag

Nigeria vann måstematch. Bild: Jean-Pierre Clatot/Lehtikuva-AFP

Nigeria vann måstematchen mot Sydkorea i fotbolls-VM.2–0 i Grenoble innebär att den afrikanska stornationen fortfarande har chansen att nå åttondelsfinal.– Vi gjorde inga misstag alls, säger lagets svenske förbundskapten Thomas Dennerby .

Nigeria och Sydkorea förlorade båda sina premiärmatcher och onsdagens möte på Stade des Alpes var avgörande för vilket lag som skulle kunna fortsätta drömma om realistiskt spel i åttondelsfinal. Svaret blev Nigeria – mycket tack vare Sydkorea.

Det asiatiska laget gjorde matchens avgörande 1–0-mål, ett självmål genom Kim Do-Yeon i den 29:e minuten. Mittbacken skulle rensa bort en långboll från Kristianstads nigerianska mittfältsstjärna Rita Chikwelu. Men Do-Yeon fick bollen på knät så att den ändrade riktning och ställde den framrusande målvakten Kim Min-Jung.

VM-debutant imponerade

Nigerias svenske förbundskapten Thomas Dennerby valde att peta förstamålvakten Tochukwu Oluehi efter 0–3-förlusten mot Norge i lördags. 18-åriga ersättaren Chiamaka Nnadozie imponerade och höll nollan i sin VM-debut.

– I dag var vi mer disciplinerade än mot Norge, vi gjorde inga misstag alls, säger Dennerby i en intervju med Internationella fotbollsförbundet Fifa.

Sydkorea pressade på för ett kvitteringsmål, framför allt i andra halvlek, men då bröt Nigeria på egen planhalva och kontrade in 2–0 i 75:e minuten. Anfallsstjärnan Asisat Oshoala var kylig i avslutningsfasen och vinklade in bollen från dålig vinkel.

– Spelar vi så kompakt som vi gjorde i dag då vet vi att vi kommer skapa chanser för spelare som Asisat, säger Dennerby.

Nigeria, med sju damallsvenska spelare i VM-truppen men med Piteås försvarsstjärna Faith Ikidi Michael knäskadad, sköt därmed – med största sannolikhet – gruppfyran Sydkorea ur mästerskapet.

Vill skriva historia

Inför kvällens toppmatch mellan värdnationen Frankrike och Norge ligger Nigeria trea i grupp A. På samma poäng (tre) men med sämre målskillnad och en match mer spelad än Frankrike och Norge.

På måndag möter Nigeria värdnationen i Rennes. Går den afrikanska stornationen till åttondelsfinal (dit de sju gruppettorna och tvåorna samt fyra bästa treorna avancerar) är det blott andra gången i VM-historien – och första gången på 20 år.

– Nu ska vi spela mot Frankrike, ett riktigt bra lag. Förhoppningsvis kan vi få en liten framgång, säger Dennerby.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning