Nico Rönnberg: Jag älskar att vara stjärnan som står i centrum

Då Nico Rönnberg var yngre levde han på sin talang och tränade inte så mycket. Sedan han kom tillbaka från Norge för fem år sedan har han jobbat stenhårt för att bli en internationell toppspelare. Nu känner han sig redo för att lämna Finland och mäta sig med de allra bästa i världen. Bild: FSC Media

Nico Rönnberg är sitt lags största stjärna, han får stå i centrum och han stortrivs med den synliga rollen och uppmärksamheten. Men samtidigt är det något som saknas i vardagen – 26-åringen har helt enkelt vuxit sig för stor för den finländska handbollen och vill därför söka nya utmaningar i världens bästa ligor.

I landet lagom där toppidrottare ofta tonar ner den egna rollen, helst talar om "lagets bästa", om att "det inte är någon skillnad vem som står för de avgörande prestationerna bara laget klarar sig" eller där man "gör sitt bästa och sedan ser hur långt det räcker" är det en både välkommen och frisk fläkt när en storstjärna vågar bryta mönstret. Det är inte vanligt att höra en idrottare säga att uppmärksamhet, personlig framgång och individuella utmärkelser inte bara spelar en roll – utan att de är en drivkraft.

– Jag får vara den stora stjärnan i laget och jag njuter av att få sticka ut och leda laget. Det är en härlig känsla att få vara den som avgör.

– Om jag bara var en i mängden skulle jag nog inte längre spela handboll. Jag älskar att vara stjärnan som står i centrum.

Nico Rönnberg är definitivt inte som alla andra idrottsstjärnor. Men man ska inte misstolka hans rätt färgade och fräna uttalanden som skryt eller se honom som dryg eller överlägsen. 26-åringen säger helt enkelt bara vad han tänker, är rak i sin stil och han gör allt för att vinna. Och han känner till sin egen nivå och kapacitet och är inte rädd för att tala om det.

– De som inte känner mig kan tycka att jag är en idiot på planen. Jag har en enorm vinnarskalle och jag vill ha rollen som den ledande spelare, säger han.

– Men då man lär känna mig och ser hurdan jag är utanför planen märker man att den hetlevrade handbollspelaren är en lugn kille i det privata.

Familjen viktigast

Nico Rönnbergs karriärkurva pekar för tillfället spikrakt uppåt. Karissonens femte säsong i den finländska storklubben Cocks har varit en framgångssaga direkt från start. Rönnberg har redan flera säsonger varit den bärande spelaren och – tillsammans med Riihimäkisonen Teemu Tamminen – den stora stjärnan och affischnamnet i Cocks. Men den här säsongen har han nått en helt ny nivå.

Och då är det bra att minnas att han var oerhört bra redan föregående säsong. Något som den delade segern i skytteligan i gruppspelet i EHF Cupen visade.

– Det känns att jag tagit ett steg framåt. Jag har haft potentialen redan tidigare men nu har jag lyckats få ut mera av min kapacitet, säger han.

Det finns flera orsaker till att Rönnberg utvecklats mycket och fått sitt stora internationella genombrott den här säsongen.

Cocks litauiska tränare Gintaras Savukynas har sett till att ge Rönnberg den roll och den träning han behöver för att utvecklas. Rönnberg själv har fått rutin, han har blivit mera mogen både som person och som spelare och han har under de senaste åren insett att målskytte inte är det enda som räknas i handboll. Och så har han blivit pappa. Det sista har fått honom att bättre kunna koppla av från handbollen och få lite andrum och distans till sporten han vuxit upp med och älskar.

– Jag är rätt hård mot mig själv och kan vara väldigt kritisk till mina egna insatser om jag inte spelat bra. Tidigare kunde jag fundera på en förlust eller en dålig match väldigt länge och låta den irritera mig. Nu tänker jag på matchen i bilen på vägen hem men då jag öppnar dörren och Dominic kommer emot mig är det svårt att inte bli på gott humör och lägga handbollen åt sidan, säger han.

Dominic är Nicos och Sara Rönnbergs drygt ettåriga son. Det var en väldigt efterlängtad familjeökning efter att parets första graviditet slutat väldigt olyckligt. Läkarna upptäckte att det kommande barnet hade triploid, en kromosomavvikelse som gör att barnet har 69 kromosomer i stället för 46.

Det går inte att ta miste på hur stort det är för Nico Rönnberg att han blivit pappa till Dominic.

– Det är världens bästa känsla att vara pappa, säger han leende.

– Familjen betyder allt för mig. Handbollen är fortfarande bara en hobby, fortsätter han.

Då han talar om familjen är det både med stolthet och med värme i rösten. Och det är inte bara den egna familjen han värdesätter högt. Han har ett nära förhållande till sina syskon och sina föräldrar och att det knappt går en dag som de inte har kontakt med varandra. Pappa Jan är en av alla tiders bästa handbollsspelare i Finland och sönerna Andreas och Nico har följt i pappans fotspår precis som döttrarna Nathalie och Alexandra.

Mot seger i skytteligan i Champions League

Handbollen lever normalt ett rätt stilla liv i Finland. Mediesynligheten är rätt blygsam, spelarna noteras sällan för sina prestationer och inslag och artiklar i tv och tidningar är ofta korta matchsammandrag med resultat och matchstatistik på slutet och i bästa fall ett citat från någon spelare.

Men i höst har Cocks och inte minst Nico Rönnberg satt handbollen på den finländska idrottskartan. Efter att i flera års tid dominerat den inhemska serien till den grad att intresset till en del svalnat fick Cocks chansen att visa upp sig i klubbhandbollens finrum.

De två föregående säsongerna spelade Cocks i EHF Cupens gruppspel men inför den här säsongen kom det efterlängtade beskedet: Laget får chansen i handbollens finrum.

– Champions League är det största som finns, säger Rönnberg.

– Det har varit den stora drömmen och det stora målet för mig och det är för de här matcherna jag börjat spela handboll.

För Rönnberg har Champions League fungerat som motivation och drivkraft och han har njutit att få ta sig an en ny utmaning.

– Inför den första matchen var allt nytt och lite spännande och roligt men nu känns det inte längre så speciellt, säger Rönnberg.

Han menar inte att det inte skulle vara speciellt att spela matcherna. Det handlar om att han hittat sig själv, sin nivå och sin plats i Champions League och nu ser turneringen som en del av sin handbollsvardag i stället för en dröm han länge siktat på.

– Det är ju de här matcherna man vill spela, säger han.

Att säga att Rönnberg har tagit Champions League med storm känns som en underdrift. Han har inte bara axlat ett stort ansvar i Cocks och varit sitt lags bästa spelare i så gott som varje match – han har med klar tydlighet visat att han hör hemma i den europeiska toppen.

Rönnberg har hela hösten hört till de främsta målskyttarna i Champions League och inför den sista omgången i gruppspelet är han i ledning i skytteligan.

Den personliga framgången har lett till att Rönnbergs namn blivit bekant för den breda publiken i Finland och om inte handbollen levde ett så undanskymt liv i Finland skulle hans namn dyka upp i diskussionerna då de olika priskategorierna diskuteras inför Idrottsgalan. Men det sannolika är att inte ens en seger i gruppspelets skytteliga i Champions League räcker för att Rönnbergs namn ska finnas med på nomineringslistorna.

Samtidigt som en seger i skytteligan förstås är en fin fjäder i hatten och något som Rönnberg skulle värdera högt är det inget måste för honom.

– Viktigt och viktigt, säger han fundersamt då han funderar på situationen.

– Det är inget jag går och tänker på. Jag vill spela på min egen nivå och om jag gör det brukar det bli rätt många mål. Men visst skulle det vara en fin bonus att ta hem segern i skytteligan.

Han har ett medeltal på över sju mål per match i Champions League. Ändå har målskyttet en mindre betydelse för Rönnberg än tidigare.

– Jag har alltid varit känd som en måltjuv snarare än som en storskytt. Jag har ett bra skott, en egenskap att göra medspelare bättre och jag är hungrig och vill göra de stora målen. Förr var det viktigare för mig att göra mål, nu är det viktigast för mig att ta rätt beslut på planen, säger han.

– Förr sköt jag mycket och brydde mig mest om att göra mål. Nu vet jag bättre när jag ska ta skott och har därför också en bra skottprocent. Jag har ett större lugn i mitt spel och är mer rutinerad, säger han.

Rönnberg har under de senaste säsongerna höjt sin nivå hela tiden. Men det är inte bara topparna som blivit högre, han har också hittat en bättre sämsta nivå.

Det spel han visat upp i Champions league är tillräckligt för att han ska kunna spela i betydligt bättre ligor än i Finland. Och Rönnberg är väl medveten om sin talang, sitt kunnande och sitt marknadsvärde.

Tyskland eller Frankrike?

I samma takt som han utvecklats har han också haft allt svårare att hitta utmaningar i Finland. Champions League kom som ett brev på posten för Rönnberg men efter att ha visat upp sig på bästa tänkbara sätt i höst har han börjat hungra efter nya utmaningar.

– Det finns säkert många som undrar varför jag siktar på spel utomlands då jag har en bra situation i Cocks. Jag är den stora stjärnan i laget, jag får avgöra och vi når framgång. Jag trivs väldigt bra i Cocks men saknar lite utmaningar, säger han.

– Inget illa mot den inhemska ligan men det känns lite som att väggen kommit emot i Finland och att det är dags att få nya utmaningar.

Rönnberg har den här och nästa säsong kvar på sitt kontrakt med Cocks men han kan välja att flytta utomlands sedan efter den här säsongen.

– Jag hinner inte fundera så mycket på det nu under säsongen. Familjen tar en hel del tid och det är mycket träningar och matcher med Cocks. Spelaragenten hör av sig varje vecka men det är ingen idé att börja stressa över beslutet.

– Vi har det bra här i Finland. Det fungerar bra med Cocks, familjen mår bra, min fru har ett företag här, pojken har börjat dagis och jag ser familjen ofta. Ska vi byta bort allt det här och flytta till ett helt nytt land med ett nytt språk, frågar han.

Om inte livet på hemmaplan – både det privata och handbollen – var så bra kan det hända att en flytt utomlands hade känts lättare och Rönnberg haft mera bråttom att anta den nya utmaningen. Frågan är mera när än om han ska åka. Och förstås vart det bär av.

– Jag vill till Tyskland eller Frankrike. Mitt mål är att få spela i ett europeiskt proffslag och att få en stor roll där, säger han.

– Om jag klarat mig så här bra i Champions League ska jag också göra det i tyska och franska ligan.

Att hitta ett lag som spelar på hög nivå är förstås en viktig sak. Men han siktar inte på att ta ett kliv från Cocks till den absoluta toppen.

– Jag ska ju vara realist. Jag kan inte flytta direkt till PSG. En del toppklubbar har visat intresse men det är ingen idé att åka till en klubb för att sitta på bänken. Jag vill till en klubb som tror på mig och vill satsa på mig, säger han.

Han vill hitta ett lag där han kan vara förstaval på sin spelposition (vänsternia) men där det finns bättre spelare än han själv i truppen. På det sättet kan han på nära håll studera spelare från världstoppen, lära sig och utvecklas under varje träningspass och få maximalt ut av varje match och träning. Att ha lagkamrater som håller högre nivå har Rönnberg inte haft på en tid. Men det är en tanke han välkomnar.

– Det skulle vara en utmaning att spela med bättre spelare. Det kan vara skönt att vara mera "en i mängden" i stället för att ha en och en halv kille som bevakar dig varje match. Nu fokuserar motståndarna ofta väldigt mycket på mig, säger han.

Rönnberg säger också att han saknar utmaningen att ha någon som flåsar honom i nacken och kämpar om att peta ner honom från öppningssexan.

– Vardagen ska vara en utmaning. Varje match och varje träning ska utveckla och det saknar jag. Utmaningen finns i Champions League, den finns i landslaget och den finns i toppmatcherna i ligan men den finns inte där hela tiden.

Stjärnan som älskar att stå i centrum och få uppmärksamhet är alltså beredd att ta en lite mindre roll för att kunna ta följande steg i karriären. Logiken är klar: Om han lyckas med det kommer han att få en större scen där han kan vara stjärnan som står i centrum.

Skytteligan i gruppspelet i Champions League inför den sista matchomgången:

1. Nico Rönnberg, Cocks, Finland 64 mål.

2. Alex Dusjebajev, PGE Vive Kielce, Polen, Johan Hansen, Bjerringbro-Silkeborg 60.

4. Melvyn Richardson, Montpellier HB, Frankrike 54.

5. Casper Mortensen, Barca Lassa, Spanien 52.

6. Zlatko Horvat, HC PPD Zagreb, Kroatien 51.

7. Anders Eggert Magnussen, Skjern Handbold, Danmark 50.

8. Sigvaldi Bjorn Gudhjonsson, Elverum Handball, Norge 48.

9. Aidenas Malasinskas HC Motor Zaporozjye, Ukraina, Nikolaj Markussen, Bjerringbro-Silkeborg, Danmark, Nedim Remili, Paris Saint-Germain HB, Frankrike 47.

Cocks matcher i Champions League:

Cocks–Abanca Ademar Leon 19–19 (Rönnberg 7 mål)

Wacker Thun–Cocks 26–26 (Rönnberg 8 mål)

Orlen Wisla Plock–Cocks 34–18 (Rönnberg 0 mål)

Cocks–Dynamo Bukarest 31–32 (Rönnberg 11 mål)

Cocks–Elverum Handball 25–28 (Rönnberg 5 mål)

Elverum Handball–Cocks 28–27 (Rönnberg 7 mål)

Cocks–Wacker Thun 31–29 (Rönnberg 10 mål)

Abanca Ademar Leon–Cocks 23–20 (Rönnberg 7 mål)

Dynamo Bukarest–Cocks 24–22 (Rönnberg 9 mål)

Orlen Wisla Plock 9 7 0 2 252–223 14

Dynamo Bukarest 9 6 0 3 260–251 12

Elverum Handball 9 6 0 3 254–248 12

Abanca Ademar Leon 9 5 1 3 228–227 11

Cocks 9 1 2 6 219–243 4

Wacker Thun 9 0 1 8 239–260 1

Återstående match:

28.11: Cocks–Orlen Wisla Plock

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Efterfrågan ökar men under svåra tider är det upp till bevis för private banking-tjänster

Mer läsning